Francesc Badenes i Dalmau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Badenes i Dalmau

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 desembre 1859 Modifica el valor a Wikidata
Alberic (la Ribera Alta) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 gener 1917 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementeri General de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Lo Rat Penat (1878–) Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia i teatre Modifica el valor a Wikidata
MovimentRenaixença Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 208208537 Modifica el valor a Wikidata

Francesc Badenes i Dalmau (Alberic, Ribera Alta, 2 de desembre de 1859 - València, 21 de gener de 1917), escriptor i poeta valencià, va ser un dels personatges més destacats de la Renaixença[1] juntament amb Teodor Llorente. Va formar part de la societat Lo Rat Penat des de l'any 1878, i les seues idees progressistes el van dur a ingressar l'any 1888 en la societat L'Oronella. Va participar assíduament en els Jocs Florals de la ciutat de València, en els quals va ser guardonat el 1898 amb la Flor Natural.[2]

Va cultivar la poesia de caràcter romàntic, caracteritzada per un viu sentiment del paisatge. Als divuit anys va estrenar el seu primer drama, Honradez y perfidia, poemes llargs, que va obtindre un èxit clamorós. L'any següent va publicar el poema El torbellino (1881), que van seguir, el 1897, Mariola, Flors del Xúquers i, el 1900, Rondalles del poble, amb pròleg d'Artur Masriera i ambdues de caràcter dramàtic, que, amb Cants de la Ribera (1911), constitueixen el millor i més inspirat de la seua obra poètica.

Va traduir a correctes versos castellans els Idil·lis i cants místics, i el poema Sant Francesc, de Jacint Verdaguer, i és autor també d'un Estudi folklòric sobre l'origen de la llengua valenciana. Va col·laborar en nombroses publicacions periòdiques, diaris com ara Las Provincias, El Correo i El Pueblo, de València, i revistes com Terra Valenciana, Vixca València, a més de Lo Rat Penat.

Va obtenir nombrosos premis en certàmens literaris, i aconseguí la Flor natural i el títol de Mestre en Gai Saber. La seua biblioteca va ser donada a la Biblioteca Valenciana per la seua neta, Teresa Cebrian Badenes, juntament amb els quadres i objectes de valor personal que conservaven el record del poeta. És una biblioteca eminentment literària que mostra el món intel·lectual i personal de l'autor.

Obres[modifica]

  • Honradez y perfidia
  • El torbellino (1881)
  • Mariola (1897)
  • Flors del Xúquer (1897)
  • Rondalles del poble (1900)
  • Cants de la Ribera (1911)
  • Veus de natura
  • Llegendes i tradicions valencianes (1899)
  • Rebrotada (1915)

Referències[modifica]

  1. Crespo i Martínez, Jaume. «Francesc Badenes i Dalmau». Memòriavalencianista.cat. La Hiperenciclopèdia Històrica del Valencianisme. Fundació Josep Irla. [Consulta: 22 gener 2017].
  2. «Francesc Badenes i Dalmau». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Francesc Badenes i Dalmau a Viquitexts, la biblioteca lliure.