Francesc II de les Dues Sicílies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc II de les Dues Sicílies

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(it) Francesco II Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1836 Modifica el valor a Wikidata
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 desembre 1894 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Arco (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Diabetis mellitus Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturabasílica de Santa Clara Modifica el valor a Wikidata
Monarca
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat27 de desembre Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep de les Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia borbònica Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria Sofia de Baviera (1859, 1859–1894) Modifica el valor a Wikidata
FillsMaria Cristina de les Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata
ParesFerran II de les Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata  i Maria Cristina de Savoia Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria de l'Anunciació de Borbó-Dues Sicílies, Immaculada de Borbó-Dues Sicílies, Maria Pia de Borbó-Dues Sicílies, Maria Immaculada de Borbó-Dues Sicílies, Lluís de Borbó-Dues Sicílies, Gaietà de Borbó-Dues Sicílies, Gener de Borbó-Dues Sicílies, Pasqual de Borbó-Dues Sicílies i Alfons de Borbó-Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 91468486 Modifica el valor a Wikidata

Francesc II de les Dues Sicílies (Caserta, 1836 - Arco, Trento, 1894) fou l'últim monarca del Regne independent de les Dues Sicílies, així com l'últim representant de la branca cadet dels Borbó-Dues Sicílies al tron de Nàpols i Sicília.[1]

Naixement i Família[modifica]

Fill del rei Ferran II de les Dues Sicílies i de la princesa Maria Cristina de Savoia. Era net per via paterna del rei Francesc I de les Dues Sicílies i de la princesa Maria Isabel d'Espanya; per via materna, ho era del rei Víctor Manuel I de Sardenya i de l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Este.

Casat l'any 1859 amb la duquessa Maria Sofia de Baviera, filla del duc Maximilià de Baviera i de la princesa Lluïsa de Baviera, la parella tingué una única filla, Cristina, que tan sols visqué tres mesos i sobre l'autèntica paternitat de la qual hi ha seriosos dubtes.

El regnat[modifica]

Ascendí al tron l'any 1859 després de la mort del seu pare, el rei Ferran II de les Dues Sicílies. Francesc rebé importants ofertes de Cavour, en què s'oferia a Francesc la meitat dels Estats Vaticans a canvi que col·laborés i acceptés l'engrandiment del Piemont. L'oferta fou rebutjada per Francesc.

El mes de maig de l'any 1860, Giusseppe Garibaldi i mil camises roges desembarcaren a la badia de Marsala i ocuparen en pocs dies l'illa de Sicília sense trobar gaire resistència militar dels reialistes. Garibaldi i els seus soldats passaren a Nàpols i ocuparen la capital del regne. La família reial es refugià a Gaeta, on resistiren gairebé un any.[2] L'any 1861, la totalitat de l'antic Regne de les Dues Sicílies era incorporat a la nova Itàlia.

L'exili[modifica]

Francesc i la seva muller s'instal·laren a Roma, on reberen el suport papal. Amb l'ocupació italiana del Laci i de Roma, Francesc i Maria Sofia hagueren de marxar de Roma. La parella se separà de facto i seguiren camins diferents. Francesc s'instal·là al Tirol fins a la seva mort.

Malgrat que, durant el breu regnat de Francesc, es portaren a terme dures repressions contra els liberals i qualsevol moviment democràtic, la valentia de la seva resistència durant el setge de Gaeta li atorgà una certa aura heroica.

Referències[modifica]