Francesc Oller i Ferrer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Oller i Ferrer
Biografia
Naixement1757 Modifica el valor a Wikidata
Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Mort1831 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
San Juan (Puerto Rico) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaSan Juan
Formació professionalEscola Reial de Cirurgia (Barcelona)
Es coneix perintroductor de la vacunació antivariolosa a l'illa de Puerto Rico 1803
Activitat
OcupacióMedicina, cirurgia (militar), sanitat publica, vacunació anti-antivariolosa
Premis
Metge de la cort del rei d'Espanya Carles IV ; protometge i visitador general de sanitat de l'illa de Puerto Rico

Francesc Oller i Ferrer (Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat, 1757 - San Juan, Puerto Rico, 1831) fou un metge militar, introductor de la vacunació antivariolosa a l'illa de Puerto Rico.[1]

Després d'estudiar medicina a Barcelona, va ser cridat a exercir com a oficial mèdic en l'Imperi Espanyol, a Santo Domingo, després Veneçuela, i finalment a Puerto Rico, on va passar la resta de la seva vida. Les seves habilitats professionals i el seu do de l'organització el va fer assumir les més altes responsabilitats de les autoritats de salut, militars i civils. La seva empatia i dedicació als menys afortunats li van merèixer el qualificatiu de "doctor amor".

Es va distingir en la lluita que va lliurar contra la verola, al principi aplicant el mètode de la variolació, després del descobriment realitzat per Edward Jenner, organitzant a Puerto Rico una campanya de vacunació massiva, abans de l'arribada de la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna, coneguda com a Expedició Balmis, que li va valer dures crítiques i l'enemistat per part de Francisco Javier Balmis i Berenguer, director de l'expedició.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Susana María Ramírez Martín, La salud del Imperio. La Real Expedición filantrópica de la Vacuna, Madrid, Doce Calles / Fondation Jorge Juan, 2002. Monografia extreta de la tesi doctoral de l'autor, dirigida per José Luis Peset de la Universitat de Madrid, 1998. Obra coronat el 2001 el preu internacional Jorge Juan. Tesi consultable en linea.(castellà)
  • Emilio Balaguer Perigüell i Rosa Ballester Añon, En el nombre de los Niños. Real Expedición Filantrópica de la Vacuna 1803-1806, série Monografíes de la AEP, Associació espanyola de pediatria, Madrid 2003.(castellà)

Enllaços externs[modifica]