Francesc Sans i Cabot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Sans i Cabot

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 abril 1828 Modifica el valor a Wikidata
Girona Modifica el valor a Wikidata
Mort5 maig 1881 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Director del Museo del Prado
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
El general Prim a la batalla de Tetuan, el 1860, comandant els caçadors d'Alba de Tormes i el batalló de voluntaris catalans.

El general Prim a la guerra d'Àfrica (1865), obra de Francesc Sans i Cabot, per encàrrec de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Francesc Sans i Cabot (Girona, 1834 - Madrid, 1881) fou un pintor català.[1][2] Es formà a l'Escola de la Llotja (1850-1855), i amplià estudis a Roma i París. Especialista en pintura d'història, destacà amb el seu quadre Episodi de Trafalgar (1862, Madrid, antic senat); per encàrrec de la Diputació de Barcelona pintà El general Prim a la guerra d'Àfrica (1865, abans al Museu Militar de Montjuïc, a Barcelona, ara al MNAC?). Més tard evolucionà cap al realisme, i el 1881 retratà per a la Universitat de Barcelona Alfons XII amb l'hàbit del Toisó d'Or. Decorà els teatres Real, Apolo i de la Zarzuela de Madrid i l'alcàsser de Toledo. El 1873 fou nomenat director del Museu del Prado, on es dedicà a restaurar obres antigues. Des del 1875 fou acadèmic de San Fernando. Actualment podem trobar obres seves a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Referències[modifica]

  1. «Francesc Sans i Cabot». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Alcolea Blanch, Santiago. «Sans Cabot, Francisco» (en castellà). Enciclopedia online. Museo Nacional del Prado. [Consulta: 27 gener 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francesc Sans i Cabot