Francesc Santacruz i Artigues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Francesc Santacruz i Artigas)
Infotaula de personaFrancesc Santacruz i Artigues

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort20 febrer 1730 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata

Francesc Santacruz i Artigues (? - Sant Feliu de Codines, 20 de febrer de 1730[1]) documentat entre els anys 1665 i 1721, fou un dels escultors més considerats del barroc català i un dels fundadors del gremi d'escultors de Barcelona. També se l'anomena Francesc de Santacreu.

Biografia[modifica]

De família d'escultors, es va formar a més al taller de Pere Serra en el qual va entrar l'any 1665. El 1675 treballava en la cúpula de la capella de Sant Benet del monestir de Sant Cugat, on el 1688 començaria el retaule.

És autor, també, del retaule barroc de l'antiga església de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat. L'església, iniciada al segle xvi i acabada al xvii, era una barreja d'elements gòtics, renaixentistes i barrocs. Aquesta església va ser incendiada el dia 20 de juliol de 1936 i posteriorment enderrocada. De la feina de Santacruz destacaven l'altar barroc i les figures dels sants Pere i Pau a l'entrada de l'església.

Se sap que va prendre part activa, juntament amb Domènec Rovira, als plets per a aconseguir un gremi independent d'escultors, l'any 1680 Carles II va permetre la creació de la Cofradia dels Sants Màrtirs escultors, el que va fer que assolissin l'emancipació dels ensambladors i poguessin contractar lliurement els seus treballs i encàrrecs.

Fou el pare de Francesc Santacruz i Gener, autor del millor plànol del setge de Barcelona dels anys 1713-1714 durant la Guerra de Successió Espanyola.[2]

Francesc Santacruz Artigues, acollit per un dels seus fills, Agustí Santacruz i Gener, que era Rector de la parròquia de Sant Feliu de Codines, va morir el 20 de febrer de 1730 i va ser enterrat en aquesta localitat.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Arxiu Parroquial de Sant Feliu de Codines. Llibre de Defuncions 2. pàg. 228 anotació 2
  2. Serra i Sellarés, Francesc, 2013. Els Herois del 1714: els defensors de Catalunya. Barcelona: Ed. Base, col·lecció Base històrica, 101. ISBN 9788415711223. Pàgs. 157-158.
  3. «Retaule de Sant Sever (Barcelona - Catedral de Barcelona - Barcelonès)». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.. [Consulta: 26-04-2023].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francesc Santacruz i Artigues