Francesc d'Orleans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc d'Orleans

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) François d'Orléans, prince de Joinville
(fr) François d'Orléans Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 agost 1818 Modifica el valor a Wikidata
Neuilly-sur-Seine (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 juny 1900 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCapella reial de Dreux Modifica el valor a Wikidata
Député de Seine-et-Marne ‎ (fr) Tradueix
Parell de França
Member of the Conseil d'Amirauté (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, escriptor, oficial de la Marina Nacional Francesa Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsPierre-Louis Schreuder Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaColonel Lutherod Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarcontre-amiral (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa d'Orleans Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrancesca Carolina del Brasil (1843–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrancesca d'Orleans, Pere d'Orleans, Maria Leopoldina d'Orleans Modifica el valor a Wikidata
ParesLluís Felip I de França Modifica el valor a Wikidata  i Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies Modifica el valor a Wikidata
GermansClementina d'Orleans, Maria d'Orleans, Lluïsa d'Orleans, Carles d'Orleans, Lluís d'Orleans, Ferran Felip d'Orleans, Antoni d'Orleans i Enric d'Orleans Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 1848

Francesc d'Orleans (Neuilly-sur-Seine, 14 d'agost de 1818 - París, 1900), príncep de Joinville, Príncep de sang de França de la casa dels Orleans, creat príncep de Joinville pel seu pare, el rei Lluís Felip I de França.

Francesc Ferran Felip Lluís Maria d'Orleans nasqué el 1818 al castell de Neuilly a Neuilly-sur-Seine als afores de París. És fill de la princesa Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies i del duc d'Orleans i després Lluís Felip I de França. El príncep Francesc era net del duc Lluís Felip d'Orleans i de la princesa Adelaida de Borbó-Penthièvre, i del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria.

L'any 1836 va entrar a la marina francesa amb el càrrec de lloctinent. Va actuar per primera vegada l'any 1838 en el bombardeig de San Juan de Ulloa en una intervenció francesa en la política interna de Mèxic. Fou fet presoner al port de Veracruz. Fou promocionat al càrrec de capità amb la missió de traslladar a França les restes de Napoleó I de França que es trobaven a l'illa de Santa Helena.

L'any 1844 dirigí un seguit d'actuacions a la costa del Marroc, va bombardejar la ciutat de Tànger i ocupar Mogador.[1] Va ser recompensat per això amb el càrrec de vice-almirall. En els següents anys va publicar un seguit d'articles que s'encarregaren de denunciar les deficiències amb què es trobava la marina francesa la qual cosa feu que guanyés certa popularitat en el si de la societat francesa.

La Revolució de 1848 el va sorprendre a Algèria i ràpidament es traslladà a Anglaterra on s'havien refugiat els seus pares. Posteriorment va participar, amb paper bastant limitat, a la Guerra de Secessió dels Estats Units, on els seus nebots, els prínceps Felip d'Orleans i Robert d'Orleans també van prendre part a favor de l'Exèrcit federal.

Amb la caiguda del Segon Imperi Francès i de la Comuna de París va tornar a París on va guanyar les eleccions en dos departaments francesos. Va ocupar el seient per Haute-Marne, finalment va demetre l'any 1876.

D'Orléans es va casar a Rio de Janeiro l'any 1843 amb Maria Francesca del Brasil, filla de la princesa Teresa de Borbó-Dues Sicílies i de l'emperador Pere II del Brasil. La parella tingué dos fills:

De Joinville va escriure una gran quantitat d'assaigs referents a la marina, entre els quals destaca: Assaig sobre la marina francesa[Títol inventat] (1853), Estudis sobre la marina[Títol inventat] (1859 i 1870), La Guerra d'Amèrica, la campanya del Potomac (1862 i 1872)[Títol inventat], Encara unes paraules sobre Sadowa[Títol inventat](1868) i Vells presents[Títol inventat] (1894).

Referències[modifica]

  1. Fillias, Achille. «IV. Isly». A: Campagne du Maroc - Tanger, Isly, Mogador (1844) (en francès). Collection XIX, 2016. ISBN 2346123544. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francesc d'Orleans