Francesc de Paula de Fossà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc de Paula de Fossà

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) François de Fossa Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 agost 1775 Modifica el valor a Wikidata
Perpinyà (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juny 1849 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, militar, guitarrista clàssic Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentGuitarra Modifica el valor a Wikidata
Família
PareFrançois De Fossa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: b1112c07-3912-4165-b903-d46036a4f2f8 Discogs: 2328331 IMSLP: Category:Fossa,_François_de Modifica el valor a Wikidata

Francesc de Paula de Fossà, més conegut pel seu nom francès François de Fossa (Perpinyà, 31 d'agost de 1775París, 3 de juny de 1849) va ser un guitarrista i compositor francès.

Biografia[modifica]

Fill d'un jurista perpinyanenc de la petita noblesa, a 21 anys se'n va anar a Espanya com a membre voluntari de la «Legió dels Pirineus», que formava part de l'Exèrcit dels Emigrats, força contrarevolucionària que pretenia reinstaurar a França l'Antic Règim. Home amb els prejudicis del seu temps que compartia amb intel·lectuals catalans com Antoni de Capmany, no tenia gaire consideració per la llengua catalana com ho palesa la seva correspondència privada conservada a l'Arxiu departamental dels Pirineus Orientals.

« Le jargon de nos paysans qu'on entend que trop habituellement dans la bouche de ceux qui ne le sont point, est le plus choquant, le plus détestable de tous les patois de France. (El jargó dels nostres pagesos que hom sent massa habitualment en la boca dels qui no ho són gota, és el més xocant, el més detestable de tots els patuesos de França.) »
— lletra al seu nebot de Tolosa del Llenguadoc

També va visitar Mèxic, llavors espanyol, entre 1798 i 1803, amb una estada a Acapulco l'any 1800. Després va guanyar, a Espanya, un càrrec de cap de gabinet al Ministeri de les Índies. Empresonat a Granada arran de la invasió d'Espanya per Napoleó, va tornar a França l'any 1814, a través dels Pirineus, una vegada les tropes franceses havien estat vençudes pels britànics.

Va ser nomenat cap de batalló a Molins de Rei l'any 1824, arran de la campanya del duc d'Angulema. Va ser condecorat per les monarquies francesa i espanyola, les de Lluís XVIII i Ferran VII.

Se li van imposar les insígnies d'oficial de la Legió d'Honor abans de la seua participació, l'any 1830, a la presa d'Alger. Finalment deixà l'exèrcit l'any 1844 i s'instal·là a París, on va morir l'any 1849.

Compositor[modifica]

Les seues primeres aproximacions a la composició van tenir lloc a Cadis. Posteriorment, al voltant de 1808 va donar a conèixer públicament les seues obres a Madrid.

Durant la Restauració francesa i entre 1824 i 1844 va dedicar-se amb intensitat a la música i va editar la seua obra. Les seues obres recorren sovint a la barreja de guitarra, violí i violoncel.

Va traduir al francès el mètode de guitarra de Dionisio Aguado, i el va editar a França.

Redescobriment[modifica]

No va ser fins a les primeria de la dècada del 1980 que les obres de Fossà van començar a sortir a la llum, rescatades de l'oblit. Actualment, les seues obres per a quartet, duo o instrument solista són interpretades arreu del món. La seua obra, avui dia dispersa, es troba en curs d'estudi i catalogació.