Francisco Asorey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco Asorey

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 març 1889 Modifica el valor a Wikidata
Fefiñáns, Cambados, Cambados (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 juliol 1961 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Santiago de Compostel·la (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaPanteón de Galegos Ilustres (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor, docent Modifica el valor a Wikidata
OcupadorMaestro Mateo Art and Higher School of Design (en) Tradueix
Facultat de Medicina, Santiago de Compostel·la Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesSantiago Rodríguez Bonome, José María Acuña López, Acisclo Manzano, Alfonso Vilar Lamelas, Maxín Picallo, Fernando García Blanco, Andrés Barbazán, Camilo Otero, José Cao Lata, Cástor Lata i Manuel Mallo Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Placa en bronze amb l'efígie de Francisco Asorey en el monument erigit a la seva memòria enfront de la seva casa natal a Cambados, Pontevedra, és obra del seu deixeble i amic, Joaquín Gil Armada.

Francisco Asorey González (Cambados, Pontevedra, 4 de març de 1889 - Santiago de Compostela, La Corunya, 2 de juliol de 1961), comunament citat com Asorey, va ser un escultor gallec, considerat per alguns crítics com una de les figures més rellevants de la renovació de l'art escultòric espanyol del segle xx. De nen ja havia destacat en la realització d'imatges de Crist i sants de fusta.

Biografia[modifica]

Nascut a Cambados, a la vora de la Ria d'Arousa, Asorey va estudiar al col·legi dels Salesians a Sarrià (actualment un barri de la ciutat de Barcelona) i posteriorment al de Barakaldo a Biscaia, on va ser professor de dibuix de 1906 a 1909. A Baracaldo va tenir un important taller d'imatgeria. Amb l'obra Viuda del Pescador, fruit d'aquest taller, Asorey va obtenir la segona medalla de l'Exposició Regional Gallega celebrada a Santiago de Compostel·la l'any 1909.[1] Va passar després a Madrid, on va realitzar uns primers encàrrecs d'importància. A disgust amb l'ambient artístic de la capital es va traslladar a Santiago de Compostel·la el 1918, on havia obtingut una plaça com a escultor anatòmic de la facultat de medicina. Hi va viure fins a la seva mort. El 1919 es va casar i va començar a enviar les seves obres a les exposicions nacionals, obtenint gran èxit de crítica.

Obra (selecció)[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francisco Asorey