Francisco León Barrios

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco León Barrios

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 octubre 1974 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsPaco León Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de televisió, productor de cinema, director de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1999 Modifica el valor a Wikidata –
Família
MareCarmina Barrios Modifica el valor a Wikidata
GermansMaría León Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1346713 TMDB.org: 224870
Facebook: Paco-León-58207474212 Twitter (X): pacoleonbarrios Instagram: pacoleon TikTok: pacoleonbarrios Modifica el valor a Wikidata

Francisco León Barrios, més conegut com a Paco León, (Sevilla, 4 d'octubre de 1974) és un actor andalús. Nascut al barri sevillà d'Alcosa l'any 1974, es coneix principalment per la sèrie de televisió Aída que emet la cadena Telecinco; també ha treballat al programa d'Antena 3 Homo Zapping, imitant a diferents personatges populars de la televisió a Espanya, així com en un parell d'episodis de Siete Vidas, interpretant a dos personatges diferents. Una vegada Vero l'utilitzava per donar enveja a la seva ex-parella Sergio i la segona vegada interpretant al germà d'Aída a l'últim episodi de Carmen Machi a Siete Vidas.

Biografia[modifica]

Va néixer a Sevilla el 4 d'octubre de 1974 i es va criar al barri de "Parque Alcosa". Sempre va sentir molta afició per l'art i l'actuació i el 1999 apareix per primera vegada a la pantalla a la sèrie "Castillos en el aire" de Canal Sur, on li donava vida a un simpàtic jove recepcionista.Anys després, el 2005 va treballar a Còrdova a Homo Zapping d'Antena 3, on feia paròdia de diversos personatges com Anne Igartiburu o Raquel Revuelta i altres que es van fer molt populars a Espanya. També va participar en dos episodis de "7 vidas", amb diferents personatges. Primer va ser Sergio, l'enveja de l'ex nuvi de Vero, i la segona vegada, en l'últim episodi de Carmen Machi, es va convertir en el germà d'Aída.

La seva actuació com Luisma en "Aída" li va valer un TP d'Or com a millor actor de televisió, a més un Fotograma de Plata, un Premi de l'Acadèmia de Televisió i un premi de la Unió d'Actors.Temps més tard, va prestar la seva veu en la pel·lícula animada "Valiant" per al personatge principal i va estar en el doblatge de Madagascar. Paco va ser també Pipo en la pel·lícula "Los mánagers". El 2007 novament es va guardonar amb un Fotograma de Plata i va rebre el seu segon premi per part de l'Acadèmia de Televisió com a millor actor.

Aviat va seguir en la sèrie "Ácaros" al costat de joves talents i en finalitzar es va ajuntar amb Santi Millán i Santi Rodríguez per crear "show Wanted El show de los cómicos más buscados", podent recórrer algunes ciutats espanyoles.Al cinema, es va convertir en l'estel·lar de Dieta mediterrània, on va compartir crèdits amb l'actriu Olivia Molina i amb Alfonso Bassave.Paco León amb la seva nòvia Anna el 2010, van ser pares per primera vegada. Abans d'acabar l'any, va rebre un premi al millor curtmetratge a Écija.

Com a director, fa el seu debut el 2012 amb la pel·lícula "Carmina o rebenta", on va tenir l'oportunitat de treballar amb la seva mare Carmina Barrios i amb la seva germana María León com a protagonistes. La història està inspirada en la vida de la seva pròpia mare i va ser nominat al Goya com a millor direcció novell.[1]

Filmografia[modifica]

Televisió[modifica]

Cinema[modifica]

Doblatge[modifica]

Curtmetratges[modifica]

Premis i candidatures[modifica]

Fotogramas de Plata

Any Categoria Pel·lícula/Sèrie/Muntatge Resultat
2008 Millor actor de televisió
Millor actor de teatre
Aída
¿Estás ahí?
Candidat
Candidat
2007 Millor actor de televisió Aída Guanyador
2006 Millor actor de televisió Aída Candidat
2005 Millor actor de televisió Aída Guanyador

Premis TP d'Or

Any Categoria Sèrie Resultat
2008 Millor actor Aída Candidat
2007 Millor actor Aída Candidat
2006 Millor actor Aída Candidat
2005 Millor actor Aída Guanyador
Altres

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francisco León Barrios
  1. «Biografía de Paco León» (en castellà). biografias. [Consulta: 19 març 2014].