Franz Roh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFranz Roh

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 febrer 1890 Modifica el valor a Wikidata
Apolda (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 desembre 1965 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Múnic (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador de l'art, professor d'universitat, fotògraf, crític d'art Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Múnic Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJuliane Roh Modifica el valor a Wikidata

Franz Roh (Apolda, 21 de febrer de 1890 - Múnic, 30 de desembre de 1965) va ser un historiador, crític d'art i fotògraf alemany.

Biografia[modifica]

Va néixer a Apolda, Turíngia i va cursar estudis universitaris a Leipzig, Berlín i Basilea, acabant la seva tesi el 1920 a Múnic que tractava sobre les pintures neerlandeses del segle xvii. També va treballar per a ràdio Múnic i la revista Neue Zeitung, cosa que li va permetre conèixer artistes com George Grosz, Kurt Schwitters, Willi Baumeister i Max Ernst.

La seva primera exposició fotogràfica la va realitzar el 1920 i estava formada per una sèrie de fotomuntatges. Tot i que Roh va ser més conegut en la història de la fotografia pel seu assaig Foto Auge' que va escriure després d'assistir a l'exposició Film und Foto realitzada el 1929.

El 1925 va publicar el llibre Nach Expressionismus: Magischer Realismus: Probleme der neusten europäischen Malerei que va tenir força repercussió en els ambients artístics en inventar el terme del realisme màgic. Aquest concepte de Roh es considera una important contribució a una teoria fenomenològica o existencial de l'estètica. Aquesta relació s'accentua pel fet que va ser el fenomenòleg José Ortega y Gasset qui va traduir l'assaig de Roh a l'espanyol,[1] establint així les bases per a la seva apropiació per part del moviment literari.

Durant el règim nazi va ser detingut i aïllat i durant el seu captiveri va escriure Das Verkannte Künstler: Geschichte und Theorie des kulturellen Mißverstehens.

El 1946 es va casar amb la historiadora d'art Juliane Bartsch. El 1952 va fundar Artothek a Berlín, el que va permetre recopilar el treball d'artistes alemanys i el 1958 va publicar una història de l'art a Alemanya. Va morir a Múnic el 1965.

Referències[modifica]

  1. Publicat a la Revista de Occidente el 1927 amb el títol: Realismo mágico, post expresionismo, Franz Roh. Problemas de la pintura europea más reciente.

Bibliografia[modifica]

  • Roh, Franz. Nach-expressionismus (Magischer Realismus): Probleme der neuesten europäischen Malerei, Leipzig: Klinkhardt & Biermann, 1925.
  • Roh, F.. "Realismo mágico: Problemas de la pintura europea más reciente", trad. Fernando Vela, en Revista de Occidente 16-47 (abril-junio 1927), p.274-301.
  • Roh, F.. Realismo mágico, post expresionismo: Problemas de la pintura europea más reciente (trad. Fernando Vela), Madrid, Biblioteca de la Revista de Occidente, 1928.
  • Paz, M.; Clair, J.; González, A.. Realismo mágico. Franz Roh y la pintura europea 1917-36. Valencia: IVAM. ISBN 978-84-482-1257-5.
  • Roh, F.. Franz Roh : teórico y fotógrafo. Valencia: Generalitat. ISBN 978-84-482-1532-3.
  • Marchán Fid, S. (1998). «Los latidos de una época a través del arte: sobre "Realismo mágico. Post expresionismo", de Franz Roh». Saber leer (118): pp. 6-7. ISSN 0213-6449.
  • Zamora, L.P.; Faris, W.B. Magical Realism: Theory, History, Community. Durham y Londres: Duke University Press 1995.
  • Scheel, Charles W. «La théorie esthétique du Magischer Realismus de Franz Roh (1925)» en Réalisme magique et réalisme merveilleux. Des théories aux poétiques (préface de Daniel-Henri Pageaux), París: L'Harmattan (Collection Critiques littéraires), 2005, p.37-42.

Enllaços externs[modifica]