François Devienne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois Devienne

Retrat de Devienne de Jacques-Louis David (1792) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 gener 1759 Modifica el valor a Wikidata
Joinville (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 setembre 1803 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Hospici de Charenton () Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pedagog musical, musicòleg, professor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatoire de Paris Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFélix Rault (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentFlauta i fagot Modifica el valor a Wikidata

Spotify: 5vgAYxogfSCdoUDjqXqjmp Musicbrainz: d5525536-5f2c-4b8e-a4b6-fbcfbe065e14 Discogs: 1849049 IMSLP: Category:Devienne,_François Modifica el valor a Wikidata

François Devienne (Joinville-le-Pont, 31 de gener de 1759 - Saint-Maurice (Val-de-Marne), 5 de setembre de 1803) va ser un compositor francès, conegut com el «Mozart francès».

Biografia[modifica]

François Devienne va ser l'últim de catorze germans, fills d'un fabricant de seients. Va entrar ràpidament en contacte amb la música, ja que, després d'haver après a tocar, de manera precoç, diversos instruments amb el seu germà gran, es fa nen de cor a la seva ciutat natal.

Aquest enfocament musical li va permetre optar a participar en diferents conjunts parisencs com a solista i com a membre d'orquestres, entrant a treballar el 1780 amb el Cardenal de Rohan. Tocava la flauta (que li havia ensenyat Félix Rault), el fagot (el 1788 esdevé, fagotista al Théâtre de Monsieur i més tard a l'Òpera de París el 1793). Tot i la seva activitat com a intèrpret, continuava com a compositor.

Va ocupar igualment el lloc de sergent a l'orquestra de la guarda militar. Va escriure la Nouvelle Methode Theorique et Pratique pour la Flute (1793), per tal d'ensenyar la música a nens de militars.[1] A la seva Escola lliure de música, rebatejada per la Revolució Institut Nacional de Música i després Conservatori de París el 1795, va ocupar el lloc de professor de flauta. Va contactar amb els francmaçons i l'orquestra de Concerts de la Lògia Olímpica.

Els anys 1790 varen ser propicis per a la seva carrera, almenys per al seu renom de músic, ja que compon durant aquest període algunes òperes apreciades de les que sobresurt, pel seu èxit, les Visitandines creada al Teatre Feydeau el 7 d'agost de 1792 (1792-08-07),[2] sobre un llibret de Louis-Benoît Picard.

El 5 de setembre de 1803, Devienne va morir en un sanatori a Charenton-Saint-Maurice, prop de París, probablement a causa d'un excés de treball.

Popularitat[modifica]

Devienne, que havia fundat el Conservatoire de Paris, era molt popular al seu temps quan era conegut amb el sobrenom del "Mozart francès". Però la seva obra va caure en l'oblit i és pràcticament desconeguda actualment. Als anys 1960 Jean-Pierre Rampal va començar a interpretar obres seves[3] i a mitjans dels anys 1990 Claudi Arimany va trobar tots els manuscrits de l'autor en poder d'una dama de Florència que els havia heretat d'un familiar flautista. La continuada activitat de recuperació sobre l'autor li va donar l'oportunitat d'interpretar la seva obra al teatre dels Camps Elisis de París, acompanyat de l'Ensemble Orquestral de París, el novembre de 1994. Arimany ha enregistrat i publicat en 4 CD els catorze concerts per a flauta i orquestra de Devienne, una música de la que opina que és "natural, clara, distingida i melancòlica, i requereix de l'intèrpret una gran habilitat tècnica".[4]

Obra[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: François Devienne