Treballador independent

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Freelance)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un treballador independent,[1] treballador autònom o treballador per compte propi (de l'anglès: freelance o freelancer) és la persona que realitza treballs propis de la seva ocupació, ofici o professió, de forma autònoma, per a tercers que requereixen els seus serveis per a tasques determinades, que generalment li abonen la seva retribució no en funció del temps emprat sinó del resultat obtingut, sense que les dues parts contreguin obligació de continuar la relació laboral més enllà de l'encàrrec realitzat.

Origen del terme[modifica | modifica el codi]

L'etimologia de la paraula anglesa (freelance) deriva del terme medieval anglès usat per a un mercenari ("free": independent, i "lance": llança), és a dir, un cavaller que no servia a cap senyor en concret i els serveis podien ser llogats per qualsevol.[2]

El terme va ser encunyat inicialment per Sir Walter Scott (1771-1832) en el seu reconegut romanç històric Ivanhoe per descriure a un "guerrer medieval mercenari". La frase en anglès després va fer la transició a un substantiu figuratiu al voltant de 1860 i va ser després reconegut com un verb oficialment en 1903 per diverses autoritats en lingüística tals com el Diccionari Oxford d'anglès. Només en temps moderns ha mutat el terme d'un substantiu (un freelance o un freelancer) i un adverbi (un periodista que treballa freelance).

Avantatges i desavantatges[cal citació][modifica | modifica el codi]

Les diferències entre el treballador independent i l'ocupació fixa poden significar un avantatge o un desavantatge per al treballador independent segons siguin les seves característiques personals.

Així, per exemple, en general el treballador independent té una major varietat d'assignacions que en una ocupació regular, i gairebé sempre té més llibertat d'escollir el seu horari de treball. Això representa un avantatge per a qui agradi d'una tasca creativa i tingui la capacitat d'administrar degudament el seu temps de treball però si el treballador en qüestió prefereix el treball rutinari o manca d'autodisciplina quant al temps de treball, la modalitat li significarà un desavantatge.

El mateix raonament val en l'aspecte econòmic. Es considera en general que el treball independent rep millor retribució que el fix però manca de beneficis laborals com ara assegurança mèdica o indemnitzacions de retir i està subjecte a una possibilitat de variació en els ingressos. També aquí és important la personalitat del treballador independent perquè li requereix preveure per si mateix la cobertura d'aquests riscos: malaltia, edat avançada, disminució temporal d'ingressos, etc.

Un altre aspecte a considerar és que, en general, el treballador independent s'ha de preocupar per l'obtenció de nous clients, la realització de nous productes, l'actualització dels seus coneixements, etc. la qual cosa, al seu torn, li brinda l'oportunitat d'incrementar els seus ingressos i fins i tot, de vegades, la d'iniciar una empresa o la d'obtenir una ocupació fixa de rellevància. No obstant això, hi ha persones que no tenen la capacitat o la voluntat per aprofitar aquests avantatges i que, per contra, trobaran més convenient una ocupació fixa amb menors ingressos però també amb menors requeriments i riscos.

De vegades un treballador independent treballarà amb un o més treballadors independents o venedors per formar una "agència virtual" per servir a les necessitats particulars d'un client per a un treball o assignació de curt termini o permanent. Aquest versàtil model d'agència virtual pot ajudar a un treballador independent a aconseguir treballs que requereixen d'experiències i destreses específiques i segmentades fora de l'àmbit d'un individu. A mesura que canvien els clients, de la mateixa manera poden canviar la base de talents que una agència d'aquest tipus esculli per als seus projectes.

Moltes publicacions i diaris han començat a oferir recentment l'opció de l'"escriptor o autor fantasma". L'autor fantasma es dóna quan un freelancer signa amb un editor, però el seu nom no apareix llistat com a crèdit del seu(s) article(s). Això permet a l'escriptor rebre beneficis, mentre continua sent classificat com un freelance, i independent de qualsevol organització establerta.

Un altre desavantatge és que els treballadors independents sovint han de bregar amb contractes, assumptes legals, comptabilitat, màrqueting, i altres funcions de negocis ells mateixos. Si decideixen pagar per serveis professionals, sovint poden convertir-se en desemborsaments significatius. Les hores de treball poguessin estendre més enllà de les jornades laborals.

El treball independent està considerat amb una opció d'ingressos addicionals o en temps de crisi l'autoocupació és una de les millors opcions.

Perspectives culturals dels treballadors independents[modifica | modifica el codi]

Des d'un punt de vista cultural, l'ésser independent és percebut tant per sobre com per sota del sistema social. Per ser-li fidel al sentit original del terme encunyat per Scott, alguns americans i la majoria dels europeus veuen el treball independent com una posició socialment més elevada.

Tanmateix, molts països asiàtics i alguns llatinoamericans semblen tenir en baixa estima als treballadors independents, sovint associant la pràctica amb el fracàs personal (incapacitat d'aconseguir un treball amb un ocupador important) i fins i tot criminalitat (veure: ninja).

Internet ha obert moltes possibilitats per als treballadors independents, especialment per a aquells que treballen en països amb mà d'obra barata, normalment dedicats a la programació informàtica i tecnologies de la informació en general.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'economia i empresa. Barcelona: Dossier Econòmic de Catalunya, 2000. 263 p.
  2. «Search results for 'freelance'». Chambers Harrap dictionary. [Consulta: 21 desembre 2012].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]