Friedrich Clemens Gerke

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Friedrich Clemens Gerke (Osnabrück, 22 de gener de 1801Hamburg, 21 de maig de 1888) fou un escriptor alemany, periodista, músic i pioner de la telegrafia a causa de la seva prossecució del desenvolupament del codi Morse. En honor seu la torre de comunicacions de 230 m d'alçària de Cuxaven li ret homenatge amb el nom de Friedrich-Clemens-Gerke-Turm.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Friedrich Clemens Gerke, 1840
Lithographie A. Lill
F.C. Gerke, 1870

Gerke de naixement humil, als 16 anys anà a treballar a Hamburg, primer treballà com a criat i escrivent del científic Arnold Schuback. L'any 1818 canvià d'ocupació com a comptable del senador Brunnenman, i obté per primera vegada un sou fix. El 10 de juliol de 1820 es casà amb la jove i bonica emigrant francesa, també mancada de recursos econòmics, Sophie Marianne Ducalais. Després d'intentar independitzar-se amb un comerç de barreteria, sense èxit, al cap de poc sense recursos econòmics, decideixen emigrar. S'enrolà a l'exèrcit Britànic. A través de Twielenfleth und Hegoland viatgen al Canadà. Gerke va servir des de 1821 fins a l'any 1823 a l'exèrcit Britànic en "Riffle Battalion, 60th Regiment" com a músic. El servei militar no li agrada i aconseguí un substitut al seu lloc per a complir la resta de temps de servei que li quedava fer. Després del seu retorn l'any 1823 a Hamburg, utilitza els seus nous coneixements de la llengua per traduir llibres sobre tècnica de telegrafia. Els anys abans de la seva activitat amb telègrafs, primerament òptics i després elèctrics, treballa com a músic en locals d'entreteniment en la barriada de Altona a Sant Pauli (en aquella època sota administració danesa). En aquest temps és quan va començar la seva activitat com a escriptor i periodista.

Després d'alguns anys pot acabar la seva etapa de músic i només es resta actiu com a literat. A partir de l'any 1838 treballà per J. L. Schimdt, aquesta empresa tenia el servei de la línia de telegrafia òptica Hamburg-Cuxaven. Gerke va eliminar els problemes que tenien amb aquesta comunicació. Aquesta línia de telègraf complimentava un servei d'informació de la marina sobre el riu Elba. L'any 1842 amb motiu del gran incendi de Hamburg, va sol·licitar ajuda via telegràfica als voltants de Hamburg. Per iniciativa del senador Möring els estatunidencs William i Charles Robinson feren la presentació del telègraf de Morse elèctric a Hamburg. El reconeixement dels avantatges de la nova tècnica, va fer canviar a Gerke a l'empresa Elektro-magnetichen Telegraphen-Companie, la qual el 15 de juliol de 1848 establí un servei de comunicacions des de Hamburg a Cuxaven. Gerke fou inspector d'aquesta companyia que va utilitzar per primer cop l'alfabet de Morse a Europa.

Revisió del codi Morse[modifica | modifica el codi]

Morse Code in Gerke coding

Gerke reconegué els desavantatges del codi de Morse Americà, i modificà prop de la meitat dels signes, en el seu mundialment, i encara avui utilitzat Alfabet Internacional Telegràfic. L'essencial desavantatge del codi Morse Americà, consistia en la diferència de transmissió dels signes curts, i més llargs dels signes llargs. En el sistema de Gerke només hi ha signes curts i llargs. Un signe llarg és tres vegades més llarg que un de curt. La composició dels nombres està estrictament i sistemàticament configurada.

L'any 1850 morí la seva muller Marianne, el matrimoni no va tenir cap fill. Poc temps després Gerke es casà amb una dona bastant jove, amb la que tingué cinc fills.

A partir del 1868 Gerke treballava pel nou fundat servei de telègraf a Hamburg, i l'any 1869 es va fer càrrec de la seva direcció.

El 21 de maig de l'any 1888 morí Gerke i fou sepultat al cementiri d'Ohlsdorf de Hamburg. Als voltants de l'any 1930 els seus familiars van deixar de fer-se càrrec de la seva sepultura.

Del seu treball literari n'ha restat alguna cosa.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Hans Brecht: Friedrich Clemens Gerke, ein fast vergessener Hamburger Schrifsteller und Erfinder. In: Zeitschrift des Vereins Für Hamburgische Geschichte, Band 86, 2000.
  • Detlev Kasten: 100 Jahre Telegraphenamt Hamburg. In: Postgeschichtliche Blätter Hambug Ausgabe 1968
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Friedrich Clemens Gerke Modifica l'enllaç a Wikidata