Friedrich Grützmacher

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Friedrich Grützmacher el 1880

Friedrich Wilhelm Grützmacher (Dessau, Anhalt, 1 de març de 1832 - Dresden, 23 de febrer de 1903) va ser un violoncel·lista alemany que es féu famós a la segona part del segle XIX. Grützmacher aprengué música amb el seu pare. Començà els seus estudis de violoncel amb Karl Dreschler, un dels deixebles de Dotzauer.

El 1848 va ser descobert a Leipzig pel prestigiós violinista, Ferdinand David, que va organitzar uns quants concerts per a ell. Dos anys més tard, esdevingué violoncel lista solista a l'orquestra del teatre de Leipzig, the Gewandhaus Concerts, i professor al Leipzig Conservatory. Va tocar en el David String Quartet.

El 1860 Grützmacher moved a Dresden per a tocar com a violoncel·lista principal cellist de the Court Orchestra, and head of the Dresden Musical Society. Més endavant, el 1877, treballà com a professor al Conservatori de Dresden. Féu gires de concerts a tot Europa i fins i tot a l'Imperi rus, i va ser allà on conegué el famous cellist Karl Davidov amb qui es féu molt amic. He played the primera performance de Richard Strauss's Don Quixote a Colonya el 1898. Va ser el professor de Wilhelm Fitzenhagen (of thumb position fame), i Hugo Becker (whose etudes are still used).

Grützmacher es coneix sobretot actualment for taking samples de quatre different works per tal de formar la seva edició of Luigi Boccherini's Concerto in B flat, still being published i performed. També se'l coneix pel seu for rearranging J.S. Bach's Cello Suites with additional chords, passages i embellishments. His cadenzas for the cello concertos by Boccherini i Joseph Haydn are often performed to this day.