Frisó septentrional

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Frisó Septentrional
Frasch / Fresk / Freesk / Friisk
Parlat a: Alemanya
Regió: Bandera de l'estat de Slesvig-Holstein Schleswig-Holstein (Europa nord-occidental)
Parlants: 10.000
Rànquing: No entre les 100 primeres.
Classificació genètica: Llengua indoeuropea

  germànica
    occidental
     anglofrisó
       Frisó
         Frisó Septentrional

estatus oficial
Llengua oficial de: Nordfriesland Nordfriesland
Helgoland Helgoland
Regulat per: Associació nord-frisona
codis de la llengua
ISO 639-1 frr
ISO 639-2 frr
ISO 639-3 FRR
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg
Zona de parla frisona septentrional

El frisó septentrional és una llengua minoritària, varietat del frisó, parlada a l'estat de Schleswig-Holstein (Alemanya), a la part de la costa entre els rius Eider al sud i Wiedau al nord i a les illes properes de Föhr (Fering), Amrum (Imömrang), Sylt (Sölring), Nordstrand (Noordströön), Pellworm, les deu illes del grup Halligen, i l'illa de Helgoland (Halunder), al districte de Nordfriesland. Té aproximadament 10.000 parlants.

Divisions[modifica | modifica el codi]

Hi ha dues principals divisions dialectals: els de la part continental (mooring, goesharder, wiedingharde, karrharder, halliger) i els dialectes insulars (fering, Öömrang, söl'ring). No hi ha varietat estàndard, encara que alguns han suggerit que el dialecte mooring continental.

Situació[modifica | modifica el codi]

El frisó septentrional és una llengua en perill d'extinció, ja que a molts llocs els nens ja no l'aprenen. Les excepcions són unes poques aldees a les illes de Föhr i Amrum i l'àrea de Risum-Lindholm. Molts són trilingües (frisó septentrional, alemany estàndard i baix alemany) i, sobretot al llarg de la frontera danesa, quadrilingües (frisó septentrional, alemany estàndard, baix alemany i del jutlàndic meridional).

El 24 de desembre de 2004 una llei estatal que va entrar en vigor a Schleswig-Holstein reconeix el frisó septentrional per a ús oficial al districte de Nordfriesland i a l'illa de Helgoland.

Hi ha diverses associacions culturals i polítiques que defensen els seus drets i cultura. La principal associació dels frisons septentrionals és la Nordfriesischer Verein ("Associació de frisons septentrionals"). La Nordfriesischer Verein ajuda a mantenir l'idioma i la cultura de Frísia septentrional.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Viquipèdia
Hi ha una edició en frisó septentrional de la Viquipèdia