Frontinià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrontinià
Biografia
Floruit516–540 Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Girona
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprevere catòlic de ritu romà Modifica el valor a Wikidata

Frontinià fou el primer bisbe de Girona (~516- ~517) del qual hi ha documentat el nom, malgrat que en fonts de falsos cronicons hom cita com a predecessors seus a Sant Ponç i sant Narcís (principis de segle IV) o la presència d'un bisbe de nom desconegut esmentat en un decretal d'Innocenci I dirigida al bisbe Hilari que havia estat nomenat sense el suport dels feligresos.[1] Les fonts històriques que permeten asseverar l'existència d'aquest bisbe són les actes del Concili de Tarragona del 516 en què signà en quart lloc; i les del Concili de Girona de l'any següent.[2] Flórez especula que el seu episcopat s'allargaria força anys fins abans del 540.[1]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 Merino, Antolín; de la Canal, José. «cap. IV. Catálogo de los Obispos de Gerona desde fines del siglo III hasta la invasión de los Moros». A: Enrique Flórez. España sagrada: Tratado LXXXI de la Santa Iglesia de Gerona en su estado antiguo. Madrid: Imprenta de Collado, 1819, p. 24-46 [Consulta: 25 gener 2015]. 
  2. Buenacasa Pérez, Carles; Sales Carbonell, Jordina «Importància geopolítica d'una ciutat en època visigoda: Girona després de Vouillé (ss. VI-VII)». Annals de l'Institut d'Estudis Gironins [Girona], Vol. XLII (MMI I Congrés d'Història de Girona, dos mil anys d'història), 2001, p. 66 [Consulta: 25 gener 2015].