Ftalocianina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicFtalocianina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular514,165443 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolradiosensibilitzant Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₃₂H₁₈N₈ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C1=CC=C2C(=C1)C3=NC4=C5C=CC=CC5=C(N4)N=C6C7=CC=CC=C7C(=N6)N=C8C9=CC=CC=C9C(=N8)N=C2N3 Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

La ftalocianina és un compost de color verd blavós format per la unió de quatre grups isoindol mitjançant quatre àtoms de nitrogen, donant lloc a un anell de 16 àtoms: vuit de nitrogen i vuit de carboni, alternats amb dobles enllaços conjugats.

La part central de la molècula pot coordinar-se amb un àtom metàl·lic, donant lloc als seus diversos derivats que s'utilitzen com colorants i pigments. El més important és la ftalocianina de coure, que s'obté per condensació de quatre molècules de ftalonitril amb coure, la reacció es porta a terme a una temperatura de 200 °C. Els àtoms d'hidrogen poden ser substituïts per clor o grups sulfònics, obtenint-se derivats que són de color verd o blau. Molt estables a la llum, la calor i a les agressions químiques.

Aplicacions[modifica]

Tots els fabricants importants de pigments per a artistes produeixen variants de ftalocianina de coure, designat color index PB15 (blue) and color indexes PG7 and PG36 (green). índex de color PB15 (blau) i HP / CMT / waterg.html índexs de color PG7 i PG36 (verd).

La ftalocianina també s'usa comunament com un mitjà de contrast en la fabricació de discs CD-R d'alta velocitat. La majoria de les marques de CD-R utilitza aquest suport, llevat de Taiyo Yuden i Verbatim DataLife (que usen els colorants cianina i azo, respectivament).

Aplicacions especialitzades[modifica]

Les talocianines metàl·liques han estat investigades com catalitzadors de les reaccions redox. Àrees d'interès en són la reacció de reducció d'oxigen i l'edulcoració dels fluxos de gas mitjançant l'eliminació de sulfur d'hidrogen.

Compostos de ftalocianina s'han investigat com materials per a donants en electrònica molecular, per exemple, investigació sobre el transistor d'efecte de camp orgànic. [1]

[2]

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ftalocianina
  1. Illustrative paper: G. Chaidogiannos et al., Low voltage operating OFETs based on solution-processed metal phthalocyanines, Applied Physics A: Materials Science & Processing, 2009, 96, p.763.
  2. paper il·lustratiu:. Chaidogiannos G. et al,Sota OFETs tensió de funcionament sobre la base de ftalocianines solució de processament de metall, Applied Physics A: Ciència dels Materials i processament ", 2009',, 96, p.763.