Foie gras

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fuagràs)
Paté de foie gras.

El foie gras[1] (en occità llenguadocià fetge gras, en occità gascó hitge gras i en francès, foie gras) és una especialitat culinària molt apreciada en la gastronomia occitana feta amb el fetge hipertrofiat d'una oca o d'un ànec que ha estat sobrealimentat.[2] Es fan servir els fetges d'aquestes aus perquè ja disposen d'una capacitat natural per a acumular-hi greix que posteriorment utilitzen per a les seves llargues migracions. Per a considerar-se "foie gras", conforme la legislació europea, s'han de complir les següents condicions: el fetge d'aquestes aus han de pesar com a mínim 250 grams en el cas dels ànecs i 400 grams en el de les oques.

Aliment polèmic[modifica]

Actualment, certes organitzacions de drets animals es mostren contràries al tracte que reben aquests animals per a obtenir el foie gras i altres aliments que s'obtenen dels ànids criats amb aquest procediment. A algunes persones, aquesta preparació els pot semblar repugnant o tabú, atesa no només a la textura i el gust, sinó, essencialment, pel mètode d'obtenció i el que representa.

Tipus[modifica]

El foie gras pot tenir diverses formes:

  • Foie gras sencer: conté un màxim de dos trossos procedents de dos fetges diferents.
  • Foie gras: barreja de trossos de fetges diferents.
  • Bloc de foie gras: crema feta amb fetges triturats.
  • Bloc de foie gras amb trossos: crema de fetges amb trossos sencers afegits després de la trituració.
  • Escuma de foie gras: emulsió de foie gras i de greix.
  • Paté de foie gras: conté almenys el 50% de foie gras.
  • Perfecte de foie gras: conté almenys el 75% de foie gras.

Gastronomia[modifica]

El foie gras és una especialitat tradicional occitana que França s'ha apropiat, ha nacionalitzat i ha donat a conèixer al món. Considerat com una especialitat refinada,[3] el foie gras es consumeix fred en entremès, sovint en àpats de festa. També es consumeix calent, ja sigui sol (escalopa de foie gras saltejada) o com a ingredient d'una recepta més elaborada (canelons Rossini, per exemple). En general se l'acompanya d'un vi licorós.

Altres preparacions[modifica]

No s'ha de confondre amb el paté, que tot i que també es pot preparar a base de fetge (que a més pot ser de porc, d'altres animals o fins i tot pot tenir barreges de diversos fetges), s'aconsegueix de forma diferent. A Occitània, Països Catalans i altres indrets es fan diversos patés i terrines que, continguin o no fetge, són de molt bona qualitat i molt apreciats; com per exemple les botifarres[4] de fetge, de llengua o d'altres com el camaiot;[5] o el ventre farcit eivissenc.[6]

A Occitània s'aprofiten totes les parts de l'ànec, no només el fetge. Així doncs, altres productes derivats de l'ànec (o de l'oca, que es tracta de manera similar), són, a més dels diferents patés, el coll farcit, el magret (el pit tallat en un sol tros), les cuixes confitades, els pedrers confitats, les rostes, etc.

Referències[modifica]

  1. «Foie gras». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Kummer, Corby. 1001 Foods To Die For (en anglès). Andrews McMeel Publishing, 2007, p. 40. ISBN 0740770438. 
  3. Ouellette, Joseph. A Private Chef Four Star Cooking in Your Home (en anglès). Trafford Publishing, 2003, p.43. ISBN 155395372X. 
  4. "Constitueixen un autèntic patrimoni xarcuter. (...) Botifarres primes i gruixudes, negres o blanques, de ceba o d'arròs, de fetge o de llengua: un autèntic tresor."
  5. "suprem" Jaume Fàbrega a l'article Us agrada el cap de senglar? de Vilaweb, el 16 de juny de 2009
  6. "excel·lent", "el Rolls-Royce dels bulls" o embotits cuits, Jaume Fàbrega a l'article Us agrada el cap de senglar? de Vilaweb, el 16 de juny de 2009

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Foie gras