Fujiwara no Teika

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFujiwara no Teika

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 藤原定家 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1162 Modifica el valor a Wikidata
Japó Modifica el valor a Wikidata
Mort26 setembre 1241 Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Kyoto Modifica el valor a Wikidata
SepulturaShōkoku-ji Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, escriptor, cal·lígraf, poeta de tanka, novel·lista Modifica el valor a Wikidata
Ocupadorfamília Kujō Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FamíliaFamília Mikohidari Modifica el valor a Wikidata
FillsFujiwara no Tameie Modifica el valor a Wikidata
ParesFujiwara no Shunzei Modifica el valor a Wikidata  i Gojō no tsubone Modifica el valor a Wikidata
GermansGoshirakawain Kyōgoku no tsubone (en) Tradueix, Kenshunmon-in Chūnagon (en) Tradueix, Fujiwara no Nariie (en) Tradueix i Fujiwara no Takanobu Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 61d3d92e-f32c-44d9-85c1-db512baa55df IMSLP: Category:Fujiwara_no,_Sadaie Modifica el valor a Wikidata
En aquest nom japonès, el cognom és Fujiwara.

Fujiwara no Teika (藤原定家?) (26 de setembre de 11621241), també conegut com a Fujiwara no Sadaie[1] o Sada-ie, va ser un poeta waka japonès, crític, novel·lista, cal·lígraf, antologista, escriba i erudit del final del període Heian i del principi del període Kamakura. La seva influència fou molt important, i encara avui és considerat com un dels grans poetes del Japó i segurament el més gran mestre de la poesia waka, una antiga forma poètica que consisteix en cinc línies amb un total de 31 síl·labes.

Les seves fortes idees en composició poètica va causar una gran influència i van ser estudiades durant el final de l'Era Meiji. Membre d'un clan de poetes, Teika era el fill del famós poeta Fujiwara no Shunzei. Després d'aconseguir l'atenció de l'emperador enclaustrat Go-Toba, Teika va començar la seva distingida carrera, abastant múltiples àrees d'interès estètic. La seva relació amb Go-Toba al principi fou cordial i aquest li encarregava compilacions d'antol·logies, però més tard va ser expulsat de la cort de l'emperador. Tot i això, els seus descendents i les seves idees van dominar la poesia clàssica japonesa durant segles.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fujiwara no Teika
  1. «Sadaie» i «Teika» són dues possibles lectures dels kanjis 定家: «[...] hi ha un altre problema: la romanització del nom. Teika segurament es referia a si mateix amb el nom Sadaie, i el seu pare probablement es deia Toshinari, però les versions sinojaponeses dels seus noms van ser les usades pels seus contemporanis, i aquesta pràctica encara se segueix.» Keene, Donald. Seeds in the Heart: Japanese Literature from Earliest Times to the Late Sixteenth Century (en anglès). Columbia University Press, 1999. ISBN 0-231-11441-9.