Funció gaussiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:49, 19 jul 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Corbes gaussianes amb diferents paràmetres
200pxForma tridimensional.

En matemàtiques la funció gaussiana (en honor a Carl Friedrich Gauss), és una funció definida per l'expressió:

on a, b i c són constants reals (a > 0).

La gràfica de la funció és simètrica amb forma de campana, coneguda com a campana de Gauss. El paràmetre a és l'altura de la campana centrada en el punt b, determinant c l'ample d'aquesta.

Les funcions gaussianes s'utilitzen freqüentment en estadística corresponent, en el cas que a sigui igual a , a la funció de densitat d'una variable aleatòria amb distribució normal de mitjana μ=b i variància σ2=c2.

Les funcions gaussianes amb c2 = 2 són les autofuncions de la transformada de Fourier. Això significa que la transformada de Fourier d'una funció gaussiana no és només altra gaussiana, sinó a més un múltiple escalar de la funció original.

Propietats

Les gaussianes es troben entre les funcions elementals, encara que no posseïxen primitives elementals. No obstant això, el valor exacte de la integral impròpia sobretot el rang real pot derivar-se a partir del valor de la integral de Gauss obtenint-se que:

El valor de la integral és 1 si i solament si , en aquest cas la funció gaussiana és la funció de densitat d'una variable aleatòria amb distribució normal de mitjana μ=b i variància σ2=c2. Es mostren diverses gràfiques de funcions gaussianes en la imatge adjunta.

Aplicacions

La primitiva d'una funció gaussiana és la funció error. Aquestes funcions apareixen en nombrosos contextos de les ciències naturals, ciències socials, matemàtiques i enginyeria. Alguns exemples: