Fundació Palau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació Palau
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimJosep Palau i Fabre Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciómaig 2003
Activitat
Visitants anuals7.012 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deXarxa de Museus d'Art de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfundaciopalau.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: fundaciopalau Twitter (X): FundacioPalau Instagram: fundaciopalau Youtube: UCTf8PKX6eiAN-_vCDXCKMDQ Vimeo: fundaciopalau Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Fundació Palau és un centre d'exposicions artístiques ubicat al centre de Caldes d'Estrac, al Maresme. Va ser inaugurada el maig del 2003, amb l'objectiu d'exhibir i difondre el fons artístic de la col·lecció d'art aportada per Josep Palau i Fabre, així com el seu arxius i biblioteca. Destaca el seu fons documental i bibliogràfic sobre Pablo Picasso.[1] Forma part de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC) i de la Xarxa de Patrimoni Literari Espais Escrits.

Història[modifica]

El fons de la Fundació Palau està constituït pel doble llegat de Josep Palau i Fabre. D'una banda, el fons aplegat pel seu pare, Josep Palau i Oller, que integra un ampli ventall de pintura catalana del començament del segle xx. De l'altra, l'aportació del mateix Palau i Fabre, el qual, en l'afany de continuar la tasca col·leccionista del seu pare, va reunir una gran col·lecció d'obres de Picasso, i també d'altres autors contemporanis com Perejaume, Miquel Barceló Artigues o Pepe Yagües. Actualment, la Fundació Palau, després del Museu Picasso de Barcelona és el segon museu de Catalunya amb més obres de Picasso.[2] El 2017 dediquen diverses activitats per commemorar el centenari de Josep Palau i Fabre.

Exposició permanent[modifica]

La col·lecció permanent de la Fundació Palau s'exposa a dues sales: Un pare pintor i un fill poeta i Estimat Picasso.

Un pare pintor i un fill poeta

L'exposició permanent s’inicia amb l’àmbit Un pare pintor i un fill poeta. Renovada el febrer del 2020 i comissariada per Julià Guillamon, la sala ofereix un recorregut per la trajectòria de Josep Palau i Oller, pintor i el seu fill Josep Palau i Fabre, poeta.

L'espai recull la col·lecció de Josep Palau Oller que fou pintor, col·leccionista d’art, dissenyador de mobles i decorador.

Palau Oller va iniciar la seva trajectòria en el camp de les arts plàstiques. Fou amic de Josep Mompou, Pablo Gargallo i Joaquim Torres-García, va col·laborar a l'època daurada de la revista Papitu, cap al 1910, i va estar en contacte amb la renovació cultural posterior al Noucentisme: els nous realismes dels anys 30 i la pintura i l'escultura d'avantguarda.

Josep Palau i Fabre es va criar en aquest ambient artístic i de seguida es va interessar per l'art i la poesia. Va completar la col·lecció amb obres d’artistes com Joaquim Torres-García, donant així continuïtat a la tasca del seu pare. Aquesta sala incorpora el testimoni de la col·laboració de Palau i Fabre amb artistes com Albert Ràfols Casamada o la seva relació amb pintors com Antoni Tàpies i Joan Ponç, i amb els més actuals Miquel Barceló i Perejaume.

Aquesta exposició permanent de la Fundació Palau és un recorregut apassionat pel segle XX: des dels temps d'Isidre Nonell i Ismael Smith, fins als dibuixos de Miquel Barceló per a la Divina Comèdia de Dant. El Torres-García constructivista, Juli González, Joan Miró, Antonin Artaud: la recerca de l'absolut de l'art. Amb un muntatge que ens permet veure les obres com si encara formessin part de l'entorn quotidià del pare pintor i del fill poeta.

Estimat Picasso

La sala Estimat Picasso està integrada per una cinquantena d'obres de Pablo Picasso que Josep Palau i Fabre, al llarg de la seva vida, va anar adquirint o bé va rebre de mans del mateix Picasso, del qual va ser-ne amic durant 25 anys. En aquesta sala es poden contemplar obres d'èpoques i estils ben diversos. De tot aquest conjunt es poden destacar alguns estudis acadèmics realitzats per Picasso. Igualment, hi ha autoretrat de Picasso de caràcter monstruós o bé un petit teatret que l'artista va fer per a la seva filla Maya. També es mostren alguns llibres dedicats per Picasso a Palau i Fabre que testimonien la relació d'amistat entre ells. També s'hi exposen els més de 20 llibres que Palau i Fabre va escriure sobre al pintor malagueny.

Actualment, la Fundació Palau, després del Museu Picasso de Barcelona, és el segon museu de Catalunya amb més obres de Picasso.

Arxiu i Biblioteca[modifica]

La Fundació Palau no només acull la col·lecció d'art de Josep Palau Oller i Josep Palau i Fabre sinó que també disposa de tot el fons documental relacionat amb la vida i l'activitat literària de Josep Palau i Fabre i la seva família, amb més de 36.000 documents i una biblioteca de més de 16.000 volums. Es pot visitar amb cita prèvia.

Activitats[modifica]

A més de les sales d'exposicions permanents, la Fundació Palau organitza diverses activitats relacionades amb les arts plàstiques i la literatura (tallers, rutes, visites guiades...), així com exposicions temporals i el Festival de Poesia de Caldes d'Estrac "Poesia i +", a l'estiu.

Obres destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 43. ISBN 84-393-5437-1. 
  2. <«Picasso y Palau i Fabre, en Caldes d'Estrac» (en castellà). La Vanguardia, 11-02-2011. [Consulta: 24 agost 2011].
  3. Ribas Tur, Antoni Diari Ara [Barcelona], 25-06-2011, pàg. 44 [Consulta: 25 juny 2011].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fundació Palau