Fundació l'ARC Música

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació l'ARC Música
Dades
Tipusfundació Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata

L'Arc Fundació és una fundació que comprèn quatre projectes:[1] (Abans L'Arc, Taller de Música Fundació Provada)

  • Xamfrà, centre de música i escena. Xamfrà reivindica el compliment dels drets culturals, oferint tallers i activitats artístiques per a infants, joves i famílies, amb especial cura de les més vulnerables.
  • Escola Municipal de Música de Can Ponsic. L'Escola Municipal de Música Can Ponsic és un centre educatiu integrat al barri de Sarrià on la música de conjunt és un element troncal, alhora que s’atenen totes les necessitats d’expressió individuals.
  • El Teler de Música és un espai telemàtic de recursos didàctics i de reflexió compartida per a professionals de l'educació que utilitzen la música com a eina pedagògica per a contribuir a la sostenibilitat de projectes socioeducatius artístics.
  • EducArtS busca afavorir l’accés a la pràctica artística i participació cultural d’infants, joves i famílies que viuen situacions de segregació i inequitat social i educativa, en la zona nord de Barcelona.

La raó de ser de L’ARC és contribuir a l'educació integral de les persones. La música i les arts esdevenen eina i mitjà en aquest procés i és en la seva essència on trobem el seu gran valor educatiu.

Les eines que utilitzem per aconseguir tot això són el cant, el moviment-dansa, la pràctica vocal i instrumental de conjunt, el teatre… Eines que permeten anar forjant els aprenentatges de la música i les arts escèniques, viscudes amb la màxima intensitat i des de tots els aspectes. L’atenció, la memòria, la reflexió, l'expressió, el respecte, la sensibilitat… estan en joc, no s’exclou cap camp educacional.

Tot plegat per generar processos que ajudin a pensar, a descobrir, despertant la curiositat intel·lectual i la creativitat per:

  • Aprendre amb entusiasme, sent conscients que l'esforç és necessari.
  • Aconseguir que la disciplina es visqui com una necessitat i el rendiment com un plaer, no com a obligacions.

El nostre interès com a educadors és ser capaços de despertar la curiositat de les persones. Si ho aconseguim, el viatge de l’aprenentatge i el creixement personal està assegurat!

Història[modifica]

L’ARC va ser fundat l’any 1967, per M. Dolors Bonal, Pilar Anglada, Esther Boix i Ricard Creus, com a centre de música, educació plàstica i expressió oral, amb uns principis pedagògics molt innovadors, plenament vigents encara avui.

L’any 1992 es va constituir com a Fundació.

El 2001, la Fundació L’ARC guanya el concurs públic municipal per gestionar l’Escola de Música Municipal Can Ponsic que, sense renunciar a cap dels principis pedagògics fundacionals, actualment té més de 450 alumnes i actua com a focus difusor d’educació musical al districte i més enllà.

Amb el propòsit d’arribar a més persones i a més entorns, la Fundació L’ARC posa en marxa altres iniciatives, sempre a través de l'educació artística, entesa com un dret universal.

I des d’aquest principi naixeran els nous projectes de la Fundació: Xamfrà (2004), El Teler de Música (2013) i EducArtS (2017).

Referències[modifica]

  1. «Fundació l'Arc Música». Arxivat de l'original el 2016-06-17. [Consulta: 25 març 2017].