Futbol australià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Futbol Australià)
Infotaula d'esportFutbol australià
Tipusfutbol Modifica el valor a Wikidata

El futbol australià, conegut en aquest país com a Aussie rules football, és un tipus de futbol originari de la ciutat de Melbourne, capital de l'estat de Victòria (Austràlia). En les àrees del país on el joc és realment popular, es coneix senzillament com a "football" o "footy". Quan es compara amb els altres tipus de futbol, però, s'acostuma a anomenar "Australian football" o "Aussie rules" en anglès. El màxim exponent d'aquest esport a nivell professional és la "AFL". El joc dura 4 quarts de 20 minuts reals cadascun i el disputen dos equips de 18 jugadors (més 4 possibles intercanvis) en grans camps ovalats (ja siguin camps de criquet o de dimensions similars) de gespa que poden variar de mida, arribant fins als 180 metres de llarg per 100 metres d'amplada; terrenys de joc molt més grans que els usats en altres tipus de futbol.

El joc també es pot diferenciar dels altres pel seu dinamisme i rapidesa a l'hora de moure lliurement la pilota pel camp (en part gràcies a l'absència d'una norma sobre el fora de joc, com en el cas del futbol, o l'avant, en el rugbi) i el fet de donar l'avantatge d'un xut lliure per a cada marca (pilota agafada a l'aire netament) de qualsevol pilota que s'hagi desplaçat amb el peu més de 15 metres. Grans salts per a marques espectaculars, placatges i joc fluid són les principals característiques d'aquest esport per a qualsevol espectador novell.

Les normes[modifica]

Retén en de futbol australià

La pilota, també ovalada a l'estil del rugbi, és l'element al voltant del qual s'estructura el joc, i es pot propulsar en qualsevol direcció ja sigui per mitjà del peu, del puny (mètode anomenat handball o handpass) o un cop amb el palmell de la mà; però la pilota no pot ser mai llençada amb la mà sota cap circumstància. L'acte de llençar té una definició més aviat àmplia a les normes però, essencialment es refereix al fet de disposar de la pilota amb la mà de manera que aquesta es mogui cap amunt i de forma dirigida a través de l'aire (a l'estil del rugbi). Qualsevol jugador pot córrer quan està en possessió de la pilota, però aquesta s'ha d'anar botant (o ha de tenir contacte amb el terra) almenys cada 15 metres. Els jugadors contraris poden empènyer o placar el jugador en possessió de la pilota per obtenir-la. Un cop placat, el jugador ha de disposar de la pilota (via xut o handball) netament abans que el seu cos toqui a terra o arriscar-se a ser penalitzat per un tipus de falta que s'anomena holding the ball o retenir la pilota.

Si un jugador pren netament possessió d'una pilota que ha viatjat més de 15 metres després d'haver sigut xutada per un altre jugador i havent-la agafat a l'aire, s'adjudica una Marca de manera que el jugador té la possibilitat d'un xut lliure d'oposició o free kick (és a dir, el joc es para mentre el jugador es prepara per xutar des del punt en què ha aconseguit la Marca).

A part dels free kicks o quan un àrbitre o umpire té la pilota per a poder fer un ball up (pilota amunt per l'inicial de cada inici de quart o després de cada gol) o un throw in (pilota que envia un àrbitre auxiliar al terreny de joc quan ha sortit fora de límits); la pilota sempre es troba en disputa i qualsevol jugador de tots dos equips en pot prendre possessió.

Marcador[modifica]

A cada banda del camp hi ha quatre pals verticals. Els dos del mig són els pals de gol o goal posts i els dos dels cantons, més curts, són els pals de darrere o behind posts.

L'objectiu del joc és poder marcar gols, que s'adjudiquen a un equip quan la pilota es propulsa entremig dels pals de gol a qualsevol alçada (incloent quan la pilota passa per sobre de la llargada dels pals) mitjançant el xut amb el peu de qualsevol membre de l'equip atacant. Pot volar a través dels pals o passar arran de terra tot botant i no ha de ser tocada, en el seu camí, per cap altre jugador de cap dels dos equips. No existeixen els gols propis, de manera que cap defensor pot marcar un gol als seus pals.

Es marca un behind o darrere quan la pilota passa la línia de gol entremig d'un dels pals de gol i un dels de behind o si ensopega amb algun dels pals de gol o és tocada en la seva trajectòria prèvia (el que s'anomena un rushed behind o concessió de darrere) abans que travessi la línia entre els dos pals de gol.

Un gol val 6 punts i en canvi un behind val només 1 punt.

L'equip amb més puntuació al final del partit en resulta guanyador. Un marcador de 10 gols i 10 behinds dona un resultat de 70 punts. Un marcador de 9 gols i 18 behinds dona un resultat de 72 punts. Aquesta última puntuació guanyaria un possible partit tot i el fet d'haver marcat un gol menys. Així doncs el resultat s'escriuria d'aquesta manera:

Equip A 9.18 (72) guanya a Equip B 10.10 (70), tot dient "... nou-divuit setanta-dos guanya a ... deu-deu setanta."

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Futbol australià