GLUT2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de genGLUT2
Estructures disponibles
PDBCerca ortòloga: PDBe Modifica el valor a Wikidata RCSB Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
Ontologia genètica
Funció Molecularglucose transmembrane transporter activity (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Patró de l'expressió de l'ARN
Ortòlegs Humà
Ortòlegs Ratolí
UniProtP11168 Modifica el valor a Wikidata
Infotaula de proteïnaGLUT2
Substànciafamília de proteïnes i família de proteïnes de transport transmembrana Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
SímbolGLUT2 , SLC5A2, SGLT2
HUGO11006
Entrez6514
OMIM138160
RefSeqNM_000340
P11168

GLUT2 és una proteïna transmembrana transportadora de glucosa membre de la membre número 2 de la família 5 de transportadors de soluts (SLC5A2), que promou el pas de glucosa mitjançant el cotransport facilitat Na+/glucosa[1] i està implicada en el transport passiu de glucosa, especialment important en la reabsorció renal de glucosa.

Localització[modifica]

Aquesta isoforma s'expressa bàsicament en membranes cel·lulars de:

Funció[modifica]

GLUT2 es caracteritza per una elevada capacitat de transport de glucosa però en canvi, una baixa afinitat per aquest monosacàrid, com indica la seva Km (Km = 15 - 20 mM), amb un valor força més elevat a la concentració normal de glucosa en sang (4 - 5 mM). Aquest fet el fa idoni pel seu paper com a "sensor de glucosa" en les cèl·lules β pancreàtiques, les encarregades de sintetitzar i alliberar insulina al torrent sanguini atenent a la concentració circulant de glucosa.

Al fetge intervindria en a captació i en l'alliberament de glucosa cap a la sang segons l'estat metabòlic general (dejuni/ingesta, exercici, etc.)

En l'intestí, com té lloc al ronyó, s'encarrega del transport transepitelial de glucosa amb l'objectiu de minimitzar-ne la pèrdua.

Es tracta d'un transportador de glucosa molt eficient, però també pot transportar galactosa, mannosa, fructosa i glucosamina.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Wells, R. G.; Pajor, A. M.; Kanai, Y.; Turk, E.; Wright, E. M.; Hediger, M. A. «Cloning of a human kidney cDNA with similarity to the sodium-glucose cotransporter». Am. J. Physiol., 263, 3, 1992, pàg. F459-F465. «Enllaç».