Gabriel Bibiloni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGabriel Bibiloni

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1951 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Pòrtol (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona - filologia catalana (1983–) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de les Illes Balears (1976–) Modifica el valor a Wikidata
Participà en
28 març 2022Defensem l'escola en català
31 març 2016Manifest Koiné Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbibiloni.cat Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): bibiloni Modifica el valor a Wikidata

Gabriel Bibiloni i Canyelles (Pòrtol, 1951) és lingüista i professor emèrit de la Universitat de les Illes Balears .[1]

Es va llicenciar en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1974). Va fer una anàlisi sociolingüística de la llengua dels mallorquins com a tesi doctoral publicat el 1983.[2] El 1975 esdevé professor a la Facultat de Filosofia i Lletres de Palma, i d'ençà del 1991 a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada.

És autor de nombrosos treballs de sociolingüística, normativització lingüística i toponímia. De 1999 a 2001 era director del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'entitat assessora per a toponímia i lingüística reconeguda pel govern de les Illes Balears. Ha estat assessor de l'Ajuntament de Palma per a la normalització del nomenclàtor viari de la ciutat, i membre de diversos consells i comissions relacionats amb l'ús lingüístic. Ha pertangut al Consell Assessor de la Gramàtica Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans i a l'equip redactor de la Gramàtica del Català Contemporani. També ha col·laborat al Larousse Català.[3]

En el camp de recerca, ha orientat l'interès cap a la teoria i la planificació de l'estàndard (l'establiment de la normativa), les interferències lingüístiques i l'anàlisi de la situació sociològica del català, treballant en enquestes sociolingüístiques.

Producte de la seva activitat divulgadora, el seu blog personal és un dels espais de referència a la blogosfera catalana. Proposà públicament, i n'és un dels principals defensors, l'ús de la grafia blog,[4] usada al conjunt de les llengües de l'entorn del català, per al neologisme que el Termcat va recollir com a bloc,[5] tot creant una polèmica en el domini bloguista.

Bibliografia[modifica]

A més, ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana o sociolingüística en revistes especialitzades, com Randa, Affar, Revista de Catalunya, Caplletra, Llengua Nacional, i ha col·laborat a revistes o diaris com Lluc, El Mirall, Escola Catalana, Serra d'Or, El Temps, Avui, Diari de Balears, Última Hora i altres.

Referències[modifica]

  1. Balears, Universitat de les Illes. «Dr. Gabriel Bibiloni Cañellas - Contacta amb el personal de la UIB - Universitat de les Illes Balears». [Consulta: 12 novembre 2020].
  2. Bibiloni, Gabriel. La Llengua dels mallorquins: anàlisi sociolingüística : tesi doctoral. Universitat de Barcelona, Facultat de Filologia, Departament de Filologia Catalana, 1983. 
  3. «Gabriel Bibiloni». [Consulta: 12 novembre 2020].
  4. «En defensa de la paraula blog». Arxivat de l'original el 2007-10-11. [Consulta: 31 agost 2007].
  5. Entrada bloc Arxivat 2007-10-25 a Wayback Machine. al Termcat
  6. «Els llibres més venuts de Sant Jordi 2022 a Palma», 25-04-2022. [Consulta: 26 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]