Gai Vibi Pansa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gai Vibi Pansa (llatí: Caius Vibius C. F. C. N. Pansa) fou un magistrat romà. Era fill d'un Gai Vibi Pansa que fou proscrit per Sul·la. Gai Vibi Pansa (fill) va abraçar el partit de Juli Cèsar al que fou sempre fidel.

El 51 aC fou tribú de la plebs i es va oposar a les mesures del cònsol Marc Marcel i altres caps aristocràtics contra Cèsar.

Durant la guerra civil Cèsar no li va donar cap comandament rellevant; el 46 aC Cèsar el va nomenar governador de la Gàl·lia Cisalpina com a successor de Marc Brut. Va tornar a Roma el 45 aC. El 44 aC Cèsar va nomenar a Pansa, i a Aule Hirti que era el seu propi col·lega com àugur, per ser cònsols el 43 aC. Poc després Cèsar fou assassinat.

Tot i així, com estava previst, fou cònsol el 43 aC juntament amb Hirti. L'1 de gener del 43 aC va prendre possessió com a cònsol i va haver de declarar la seva fidelitat a la constitució existent. Fou enviat a Mutina a negociar i a combatre a Marc Antoni i el va expulsar de Claterna; després va unir les seves forces consulars amb les d'Octavi (August) a Forum Cornelii on van establir els seus quarters d'hivern.

El març, Pansa va arribar a Bonònia, que ja havia estat ocupada per Hirti i Octavi, però fou derrotat per Marc Antoni a Forum Gallorum i va resultar mortalment ferit. Hirti va compensar el desastre amb un atac a les forces de Antoni quan tornaven a Mutina. El 27 de març Hirti va atacar Mutina i Antoni fou derrotat, però el cònsol va caure en combat.

Octavi va enviar les restes del dos cònsols a Roma on foren rebut amb honors extraordinaris i enterrats al camp de Mart. Algunes veus van dir que havia estat mort per ordre d'Octavi que esperava desfer-se dels cònsols i després entendre's amb Marc Antoni.