Galeria Sabauda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Galeria Sabauda de Torí)
Infotaula d'organitzacióGaleria Sabauda
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art
immoble
museu d'art modern Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2 octubre 1832
12 octubre 1833
FundadorCarles Albert I de Sardenya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Superfícieexposició: 2.786 m² Modifica el valor a Wikidata
Nombre de voluntaris12 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats28 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Part deMusei reali di Torino (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+39-011-564-1729 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmuseireali.beniculturali.it… Modifica el valor a Wikidata
Seu de la Galeria Sabauda

La Galeria Sabauda (italià: Galleria Sabauda) és una col·lecció d'art de Torí, que conté les col·leccions d'art reials reunides per la Casa de Savoia al llarg del temps. Està situada a la Via XX de setembre, 86.

Reuneix la col·lecció d'art d'Eugene de Savoia, adquirida després de la seva mort pel seu cosí, el rei de Sardenya, juntament amb les obres del Palau Reial de Torí, la galeria de fotografia dels Savoia-Carignano, i els objectes del Palazzo Durazzo de Gènova, adquirides el 1824.

El 2 d'octubre de 1832, coincidint amb el seu aniversari, el rei Carles Albert de Savoia va inaugurar la galeria reial al Palazzo Madama, que contenia 365 pintures. Els primers directors del museu varen ser Roberto i Massimo d'Azeglio.

El 1865, Massimo d'Azeglio va transferir la col·lecció al Palazzo dell'Accademia delle Scienze (1679) de Guarino Guarini on va estar fins que el 2012, quan va ser traslladada a la ubicació actual.

El 4 de desembre de 2014, amb la presència del Ministre italià de Cultura, la "Manica Nuova dei Palazzo Reale" (Ala Nova del Palau Reial) era oficialment inaugurada.[1] La galeria es basa en un projecte museístic nou, concebut i desenvolupat pel superintendent Edith Gabrielli (per la part científica) juntament amb l'Estudi Albini i associats (museització). L'enllumenat és per CastagnaRavelli Estudi, de Milà, el disseny gràfic és a càrrec de Noorda Disseny.

La col·lecció inclou obres d'artistes flamencs com Gerrit Dou, Rogier van der Weyden (plafons laterals del Tríptic de l'Anunciació (Van der Weyden), Jan van Huchtenburg, Hans Memling (Escenes de la Passió de Crist), Rembrandt, i Anton van Dyck, així com pintures d'artistes italians com Duccio di Buoninsegna (Gualino Madonna), Macrino d'Alba, Sandro Botticelli, Filippino Lippi (Tobias i els Arcàngels), Bernardo Daddi, Fra Angelico, Piero del Pollaiolo, Agnolo Bronzino, Bernardo Bellotto, Giovanni Canavesio, Orazio GentileschiOrazio Gentileschi, Andrea Mantegna, Girolamo Savoldo, Giovanni Battista Tiepolo, Gaudenzio i Defendente Ferrari, Giovanni Bellini, Guercino, Francesco Caire, Sebastiano Ricci, Giovanni Martino Spanzotti, Ticià, Paolo Veronese, i Tintoretto.

Obres destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. Carminati, Marco. «One of Italy’s most extraordinary collections returns home in Turin's Royal Palace» (en anglès). Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 3 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galeria Sabauda