Galet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarGalet
Escudella de nadal amb galets Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspasta Modifica el valor a Wikidata

Un galet és una mena de pasta alimentària caracteritzada per la seva forma de cargol.[1] És com un colze de canonada amb un dels brocs estretat i lleugerament tancat. Pot tenir o no línies de relleu al llarg del tub.

Galets farcits amb carn, per abocar-los a l'escudella

Es venen de diferents mides i són molt coneguts els considerablement grossos de l'escudella de Nadal. En aquest ús tradicional, sovint es farceixen de pilota, però no té una recepta concreta i que cadascú la fa a la seva manera.[2]

És una pasta relativament antiga, tot i que d'origen desconegut.[3] Podrien ser autòctons segons el nom indica tot i tenir a Nàpols o Sicília les lumache, de forma semblant.[3] Segons certes fonts, serien inventades per un vallenc Tomàs Guinovart al barri del Born a Barcelona.[4] És probable que el seu origen fossin trossets de macarrons d'un centímetre de llarg que es tallaven per fer més fàcil agafar-los amb la cullera a l'hora de fer sopa. Qual que sia l'origen, la sopa de Nadal és considerada catalana.

Referències[modifica]

  1. «0185409.xml Galet». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Francín, Alba. «Els 10 millors plats per fer passar el fred». Catalunya Diaria, 08-01-2019. [Consulta: 14 octubre 2019].
  3. 3,0 3,1 Costa, Natàlia «I els galets... d'on venen?». Ara, 23-12-2018.
  4. «Galets, una tradició d'origen recent». La Clau del Maresme, 1472, 16-12-2017.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galet