Espunyidella d'olor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Galium odoratum)
Infotaula d'ésser viuEspunyidella d'olor
Galium odoratum Modifica el valor a Wikidata

Galium odoratum florit Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dewoodruff extract (en) Tradueix i planta comestible Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaRubiaceae
GènereGalium
EspècieGalium odoratum Modifica el valor a Wikidata
(L.) Scop.[1]
Nomenclatura
BasiònimAsperula odorata Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Asperula odorata

Galium odoratum és una espècie de planta perenne que en català rep una munió de noms populars com ara espunyidella d'olor, reina dels boscos o herba de la ràbia,[2] alguns, com és habitual en moltes plantes, són compartits amb altres tàxons. Com altres espunyidelles aquesta espècie herbàcia és classificada a la família Rubiaceae, i és oriünda d'Europa, Àfrica del Nord i Àsia occidental. Es pot confondre fàcilment amb les espècies Galium triflorum i Galium verum. És una planta herbàcia que fa 30-50 cm de llargada sovint estesa per terra o suportada en altres plantes. La seva olor prové de la cumarina que conté aquesta planta i de vegades es fa servir com aromatitzant. Aquesta planta prefereix una ombra parcial i sòls rics i humits. Es pot propagar per divisió de corona, separació de les tiges ja arrelades o per estolons.

Morfologia[modifica]

Les seves fulles són simples i de forma lanceolada, glabres, de 2-5 cm de llarg i agrupades en verticils de 6 a 9 fulles. Les flors són petites i en inflorescència en cima. Els fruits fan 2-4 mm de diàmetre i s'enganxen en els pèls des animals per tal de dispersar-se.

Usos[modifica]

L'olor de la planta encara s'accentua quan és seca. S'ha fet servir contra les arnes. A Alemanya es fa servir per aromatitzar el ”vi de maig” ("maiwein" o "maibowle" en alemany), xarop per la cervesa (Berliner Weisse), brandi, salsitxes, gelatina i melmelada. A Rússia és l'ingredient d'una beguda no alcohòlica (Tarhun), entre altres usos. Dosis altes d'aquesta planta causen maldecaps per la toxicitat de la cumarina.

Referències[modifica]

  1. «Galium odoratum information from NPGS/GRIN». Germplasm Resources Information Network.
  2. «Galium odoratum». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 3 juny 2022].