Galvany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sant Gervasi - Galvany».
Infotaula personatgeGalvany

Galvany i el capellà (segle XV)
Tipuspàgina de desambiguació de Wikimedia Modifica el valor a Wikidata

Galvany[1] (en anglès Gawain, en francès Gauvain; també anomenat Gwalchmei, Gualguanus, Walwein, etc.) és un cavaller de la taula rodona de la llegenda artúrica. Hi apareix molt d'hora amb el nom de Gwalchmei, esmentat en algunes de les primeres fonts artúriques gal·leses. Se'l sol presentar com un dels membres més eminents de la taula rodona, sobretot a l'obra Sir Galvany i el Cavaller verd i, segons algunes versions, hauria sigut l'hereu veritable i legítim del tron de Camelot després del regnat d'Artús.[2][3] En moltes versions és considerat fill de Morgause (o Anna), la germana del rei Artús, i del rei Lot d'Orcada i Lothian, i és el germà d'Agravain, Gaheris, Gareth i Mordret.[4]

Galvany és sovint conegut com un guerrer formidable, alhora cortès i compassiu, aferrissadament fidel al rei i la seva família. És amic de joves cavallers, defensor dels pobres i «cavaller de les donzelles». També és l'amic més fidel de Lancelot. En algunes obres, la seva força creix o s'afebleix amb el sol: en la forma més comuna, la seva força es triplica al migdia però s'esvaeix a mesura que el sol es pon. Coneix molt bé les herbes silvestres i és un gran guaridor. Se li atribueixen almenys tres fills: Florence, Lovell i Gingalain, l'últim dels quals també és conegut com a Libeaus Desconus (El Bell Desconegut).

Referències[modifica]

  1. Forma catalana segons: de Troyes, Chrétien; De Riquer. El Conte del graal. Traducció i pròleg de Martí de Riquer, 1989 (Biblioteca mínima núm. 21). ISBN 978-84-7727-049-2. 
  2. Hall, Louis B. The knightly tales of Sir Gawain (en anglès). Chicago: Nelson-Hall, 1976, p. 3. ISBN 978-0-88229-350-9. 
  3. Day, Mildred Leake. The Romance of Arthur. Garland, 1994, p. 365–366. «The Rise of Gawain, Nephew of Arthur» 
  4. C. Norris, Ralph. Malory's Library: The Sources of the Morte Darthur. D.S. Brewer, 2008, p. 200. ISBN 9781843841548.