Gammacàmera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una gammacàmera o gammacambra,[1] és un dispositiu que s'utilitza per fer imatges de radiació gamma per emissió de radioisòtops, una tècnica coneguda com a gammagrafia. Les aplicacions de la gammagrafia inclouen el desenvolupament de fàrmacs precoç i la imatge mèdica nuclear per veure i analitzar imatges del cos humà o la distribució dels radionúclids injectats, inhalats o ingerits mèdicament i que són emissors dels raigs gamma.

Tècniques d'imatge[modifica]

Una gammacàmera d'SPECT.

La gammagrafia és l'ús de gammacàmeres per capturar la radiació emesa dels radioisòtops interns per crear imatges[2] bidimensionals.

La imatge SPECT (tomografia computada per emissió de fotó simple), tal com s'utilitza en la prova d'esforç cardíac nuclear, es realitza amb gammacàmeres. En general, un, dos o tres detectors o caps, es fan girar lentament al voltant del tors del pacient.

Les gammacàmeres de múltiples capçals també es poden utilitzar per a l'exploració de tomografia per emissió de positrons (PET), sempre que el seu maquinari i programari es puguin configurar per detectar "coincidències" (esdeveniments propers a simultanis en 2 capçals diferents). La PET de la gammacàmera és notablement inferior a la imatge PET amb un escàner PET dissenyat específicament, ja que el cristall escintil·lador té poca sensibilitat per als fotons d'aniquilació d'alta energia i l'àrea del detector és significativament més petita. Tanmateix, atès el baix cost d'una gammacàmera i la seva flexibilitat addicional en comparació amb un escàner PET dedicat, aquesta tècnica és útil quan les implicacions de despeses i recursos d'un escàner PET no es poden justificar.

Referències[modifica]

  1. Segons Termcat
  2. thefreedictionary.com > scintigraphy Citing: Dorland's Medical Dictionary for Health Consumers, 2007 by Saunders; Saunders Comprehensive Veterinary Dictionary, 3 ed. 2007; McGraw-Hill Concise Dictionary of Modern Medicine, 2002 by The McGraw-Hill Companies