Garnierita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Garnierita

Garnierita de la mina dels Camps des sapins, Nova Caledònia
Classificació
Categoria fil·losilicats
Propietats fisicoquímiques:
Color blau-verd
Referències [1]

La garnierita és el nom genèric que rep un mineral de níquel de color verd que s'ha format com a resultat de la meteorització de les roques ultramàfiques laterítiques, com la serpentinita, la dunita o la peridotita. Rep el seu nom de l'ingenier francès Jules Garnier, qui la va descobrir l'any 1864 a Nova Caledònia.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Com que la garnierita no és un nom de mineral reconegut d'acord amb la Comissió de nous minerals, nomenclatura i classificació (CNMNC), part de l'Associació Mineralògica Internacional, no hi ha composició definida o fórmula universalment adoptada. És un sinònim de dues espècies minerals: la nepouïta i la willemseïta, i d'una espècie també desacreditada per l'Associació Mineralògica Internacional, la pimelita, considerada una varietat de willemseïta.[2]

Es tracta majoritàriament d'una barreja de diversos silicats de níquel que contenen magnesi. És una mena de níquel important, ja que té un gran percentatge en pes de NiO. Algunes de les composicions proposades són silicats hidratats de magnesi i níquel, un nom general per als hidrosilicats de Ni-Mg que normalment es produeixen com una barreja íntima i que comunament inclou dos o més dels següents minerals: serpentina, talc, sepiolita, esmectita o clorita, i silicats de Ni-Mg, amb alumini o sense, que tenen patrons de difracció de raigs X típics de la serpentina, el talc, la sepiolita, la clorita, la vermiculita o d'una barreja de totes aquestes.[3]

Formació[modifica | modifica el codi]

Es troba en dipòsits i dins de filons a la intempèrie i en roques ultramàfiques serpentinitzades. Es forma per l'erosió de les roques laterites ultramàfiques i ocorre en molts dels dipòsits laterítics de níquel en tot el món.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Garnierite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 juliol 2014].
  2. «Pimelite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 juliol 2014].
  3. Faust, G.T. (1966) The hydrous nickel-magnesium silicates – The garnierite group. The American Mineralogist, 51, 279-298.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Garnierita Modifica l'enllaç a Wikidata