Gary Becker

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gary Becker l'any 2000
Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1992)
Escola d'Economia de Chicago

 · Benzinpreis ch monatlich.png  ·
 · Categoria:Finances  ·
 · Categoria:Economia  ·
 · Portal:Economia  ·
 Vegeu aquesta plantilla 

Gary Stanley Becker (Pottsville, EUA, 2 de desembre de 1930) és un economista guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1992.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 1930 a la ciutat de Pottsville, població situada a l'estat nord-americà de Pennsilvània. Va estudiar economia a la Universitat de Princeton, on es graduà l'any 1951 i el 1955 realitzà el seu doctorat a la Universitat de Chicago, sota la direcció de Milton Friedman i Theodore Schultz. Posteriorment va treballar a l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica i va ser professor a les universitats de Columbia i Chicago, on va conèixer George Stigler.

Recerca econòmica[modifica | modifica el codi]

Partint del seu "enfocament econòmic" i interessat en la microeconomia, Becker va afirmar que els individus actuen de manera racional. Va investigar aquest supòsit en quatre àrees d'anàlisis: capital humà, criminalitat, discriminacions per sexe o raça i comportament de les famílies. Per a Becker, la família és una fàbrica de béns domèstics (menjar, allotjament) produïts amb temps i béns de mercat. El preu d'aquests té dos components: els preus de mercat i el cost d'oportunitat del temps. Si la renda de la família augmenta, resulta antieconòmic mantenir a un membre de la família treballant en la casa.

Una de les seves últimes propostes és vendre el dret a immigrar subhastant certa quantitat de vises o permisos de treball, és a dir, que les persones migrants paguin per tenir accés al mercat de treball. L'any 1992 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia per ampliar el domini de l'anàlisi microeconòmic a una àmplia gamma del comportament i de la interacció humana. El desembre de 2012 va afirmar que una Catalunya independent seria viable. [1]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]