Gastó III de Foix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGastó III de Foix

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 abril 1331 Modifica el valor a Wikidata
Ortès Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 1391 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
L'Espitau d'Orion Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortApoplexia Modifica el valor a Wikidata
4t Copríncep laic d'Andorra
26 setembre 1343 – 1r agost 1391
← Gastó II de FoixMateu I de Foix →
Comte de Foix
1343 (Gregorià) – 1391
← Gastó II de FoixMateu I de Foix → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, poeta, caçador Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FamíliaLlista de comtes de Foix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAgnès de Navarra (1349 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
ParellaCatherine de Rabat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsBernat de Bearn
 ( )
Yvain de Foix
 ( )
Gastó de Foix-Bearn
 ( Agnès de Navarra) Modifica el valor a Wikidata
ParesGastó II de Foix Modifica el valor a Wikidata  i Elionor de Comenge Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 1524f821-1e7f-470a-9b23-20445926f559 Discogs: 1639222 Project Gutenberg: 41775 Modifica el valor a Wikidata
Segell de Gastó III de Foix

Gastó III de Foix i X de Bearn, conegut pel sobrenom de Gastó Febus, Gaston Fèbus en occità (1331 - Ortés, França, 1391), fou comte de Foix i vescomte de Bearn i Marsan (1343-1391).

Orígens familiars[modifica]

Fill de Gastó II de Foix i Elionor de Comenge, el succeí amb 12 anys. Va portar també altres títols com vescomte de Lautrec, Marsan i Gabardà i senyor d'Andorra i Donasà. El sobrenom de Febus sembla que s'ho feia dir pels seus cabells rossos.

Relacions amb França[modifica]

Inicialment va donar suport a França contra Anglaterra i va participar en l'expedició a Calais l'estiu del 1347, però el 1350 amb Joan II de França al tron de França, que era partidari dels Armanyac, enemics tradicionals dels Foix, va optar per la neutralitat. Gastó III es va negar a prestar homenatge al rei per Bearn, que era plenament independent, però Joan II el va fer encarcerar el juliol de 1356, si bé fou alliberat dos mesos després quan els francesos foren derrotats a Poitiers, el 19 de setembre de 1356. Llavors Gastó III marxà als dominis de l'Orde Teutònic a lluitar amb aquests cavallers. Va tornar als seus dominis el 1358 i va participar en els combats contra la revolta dels camperols a Meaux.

El 1360 el comte d'Armanyac i el seu gendre Carles duc de Berri van envair el comtat de Foix. El conflicte intermitent va durar fins a la decisiva batalla de Launac el 5 de desembre de 1362, en què Gastó III, amb l'ajuda de mercenaris, va derrotar les forces dels Armanyac, i va fer presoner al comte Joan I d'Armanyac que va haver de pagar un fort rescat i renunciar a qualsevol dret sobre Bearn i Marsan per a ser alliberat el 1365.

El 1373 el rei Carles V de França va nomenar el duc de Berri lloctinent general del Llenguadoc. Carles no va tardar a desobeir al rei i fou destituït el maig de 1380 i nomenat Gastó al seu lloc. Però a la mort de Carles V, el seu successor Carles VI de Franca, restituí el duc de Berri al seu càrrec.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 5 de juliol de 1349 a París amb Agnès de Navarra, filla de Felip III Evreux i Joana II de Navarra. D'aquesta unió nasqué:

Tingué diversos fills il·legítims, entre ells:

Relacions amb Navarra[modifica]

El 4 de gener de 1382, sospitant que el seu cunyat, el rei Carles II de Navarra, el volia enverinar per mitjà del seu propi fill Gastó, en un acte impulsiu, el va matar. Es va quedar sense hereu, i va pactar la successió amb el rei Carles VI de França el 1390.

Obra literària[modifica]

Fou també escriptor en llengua occitana i francesa. En occità escrigué poesies i en francès dos llibres, un sobre caça i un de pregària. Com a mecenes fou protector dels més grans compositors de música del seu temps. La tradició li atribueix el poema Se canta convertit en himne occità.

Mort i successió[modifica]

Va morir a la seva residència a Ortés l'1 d'agost de 1391. El va succeir el seu cosí Mateu I de Foix, vescomte de Castellbò, que va pagar una suma considerable al rei francès perquè renunciés a la successió.

Referències[modifica]

  1. Dictionnaire historique (en francès). G. Le Roy, 1786, p. 56.