Gastronomia de l'Uruguai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula cuinaGastronomia de l'Uruguai
El "chivito al pan" és una hamburguesa que conté filet, pebrot, tomàquet, formatge, pernil cuit, enciam, bacó i maionesa.
País d'origenUruguai
Tipus de cuinaCuina americana
Plat(s) estrellaAsado, graellada, dolç de llet
Beguda típicaMate, espinillar, grappamiel i vi

La gastronomia de l'Uruguai és la gastronomia tradicional pròpia de l'Uruguai. Té influència europea (sobretot de la castellana i italiana) i criolla,[1] i també petites influències africanes.[2] Manté una estreta relació amb la gastronomia de l'Argentina, encara que molts dels seus plats s'assemblen als del Brasil.[3]

Plats[modifica]

Entre els menjars típics del país destaquen l'asado[4] (rostit de carn bovina), la graellada (de carn bovina, porcina i ovina), les panades, la milanesa (les escalopes de carn bovina o de pollastre), el chivito (filet de carn bovina amb guarnició) i el choripán (xoriço de porc o de vaca amb pa).[5] D'influència italiana són la pizza i la pasta.

Dolços[modifica]

Quant a les postres, cal ressaltar l'alfajor de xocolata o sucre (conegut localment com a alfajor de nieve) farcit d'almívar de llet, les coques fregides o tortas fritas (fetes amb farina de blat, greix boví i llevat, fregits en oli de gira-sol), el massini (pa de pessic amb rovell d'ou, sucre, caramel i nata), la pasta frola (de dolç de codony, batata o de llet, amb fines capes de massa ensucrada), i el chajá (típic de Paysandú, conté merenga, crema, pa de pessic, nata i préssec o maduixa).[6]

Begudes[modifica]

Pel que fa a les begudes, el mate (infusió d'herba mate[1] i altres herbes naturals en un recipient especial que pot ser de fusta, de metall o de carabassa buidada, i que es beu amb una palleta metàl·lica coneguda localment com a bombilla[7]) és la beguda nacional per excel·lència, encara que el seu consum també és freqüent a tot el Con Sud.[8] Altres begudes que mereixen atenció són el malt d'ordi (o malta de cebada en castellà), i les alcohòliques com l'espinillar i el vi de raïm tannat, un producte d'exportació.

L'elaboració de la grappamiel és una beguda alcohòlica d'alta graduació que és una combinació de la grappa italiana amb mel d'abella.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Neves, Salvador. «Sorry, Tony» (en castellà). Brecha, 23-12-2022. [Consulta: 28 desembre 2022].
  2. (castellà) Orígens europeus de la gastronomia de l'Uruguai Arxivat 2009-05-14 a Wayback Machine.
  3. (castellà) Arecetas: Breu resum de la gastronomia de l'Uruguai Arxivat 2009-07-30 a Wayback Machine.
  4. (castellà) DRAE: Definició i significats de la paraula "asado"
  5. (castellà) Costums uruguaians, un país de carnívors Arxivat 2007-07-14 a Wayback Machine.
  6. (castellà) Postre chajá de Paysandú - Pàgina web oficial d'aquestes postres de l'Uruguai.
  7. (castellà) DRAE: Definició i significats de la paraula castellana "bombilla"
  8. (castellà) El mate a RAU Arxivat 2010-06-22 a Wayback Machine. - Pàgina web informativa de la beguda nacional de l'Uruguai.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gastronomia de l'Uruguai