Gene Lockhart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGene Lockhart

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 juliol 1891 Modifica el valor a Wikidata
London (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 març 1957 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Santa Monica (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri de Holy Cross Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióLondon Oratory School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant, actor de cinema, lletrista, actor de teatre, pedagog musical, compositor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1922 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorJuilliard School Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol americà Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
Toronto Argonauts Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeKathleen Lockhart (1924–1957) Modifica el valor a Wikidata
FillsJune Lockhart Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0516876 Allocine: 6807 Allmovie: p42889 TCM: 115352 TV.com: people/gene-lockhart IBDB: 5756 AFI: 57672 TMDB.org: 30234
Musicbrainz: 696c745c-3e44-4eed-b9a6-368405ba0a3c Discogs: 917017 Allmusic: mn0001242587 Find a Grave: 1545 Modifica el valor a Wikidata

Eugene "Gene" Lockhart (London, Ontario, Canadà, 18 de juliol de 1891 − Santa Monica, Califòrnia, Estats Units, 31 de març de 1957) va ser un actor, guionista i compositor canadenc.

Biografia[modifica]

Nascut a London (Ontario), Lockhart va estudiar a diverses escoles canadenques i en la Brompton Oratory School de Londres, Anglaterra. A més, en aquella època jugava al futbol americà amb els Toronto Argonauts. El seu debut com a artista professional va tenir lloc amb sis anys, actuant amb The Kilties Band of Canada, i als 15 anys interpretava esquetxos al costat de l'actriu Beatrice Lillie.

Lockhart va tenir una llarga carrera teatral. A més, va escriure teatre de manera professional i va ensenyar arts dramàtiques a l'Escola Juilliard de la ciutat de Nova York. També va escriure números teatrals, xous radiofònics, lletres de cançons i articles per a revistes teatrals i radiofòniques.

El seu debut teatral en el circuit de Broadway va tenir lloc el 1916, amb el musical The Riviera Girl. Va ser membre de l'obra itinerant The Pierrot Players, per a la qual va escriure la història i les lletres. En aquesta peça es presentava la cançó The World Is Waiting for the Sunrise, per a la qual Lockhart va escriure la lletra en col·laboració amb el compositor canadenc Ernest Seitz (aquesta cançó va assolir la popularitat en la dècada de 1950 de la mà de Les Paul i Mary Ford). Lockhart també va escriure i va dirigir la revista musical representada a Broadway Bunk of 1926, i va cantar El ratpenat a l'Opera Association.

Tanmateix, Lockhart és recordat sobretot pel seu treball cinematogràfic. La seva primera actuació en el cinema va arribar el 1922 amb Smilin Through, al paper del Rector, i la seva primera cinta sonora va ser By Your Leave (1934), en la qual encarnava el playboy Skeets. Lockhart posteriorment va arribar a intervenir en més de 300 pel·lícules. Sovint encarnava malvats, destacant el seu paper de Regis a Algiers, versió nord-americana de Pépé El Moko, que li va valer una nominació a l'Oscar al millor actor secundari. També va ser Georges de la Trémouille al famós film de 1948, Joan of Arc, protagonitzat per Ingrid Bergman. Va interpretar a una sèrie de "tipus bons" en papers secundaris, com el cas de Bob Cratchit en Conte de Nadal i el jutge de Miracle on 34 th Street. A més és afectuosament recordat com el Starkeeper en la versió per al cinema rodada el 1956 de l'obra de Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II Carousel. Un altre paper destacat va ser el d'un matusser xèrif a His Girl Friday, amb Cary Grant i Rosalind Russell, i el d'un metge a Sea Wolf, adaptació d'una novel·la de Jack London. El seu últim paper cinematogràfic va ser el del President de l'Equity Board al film de 1957 Jeanne Eagels.

En el circuit de Broadway Lockhart va ser l'Oncle Sid en l'única comèdia d'Eugene O'Neill, Ah, Wilderness!, i va substituir a Lee J. Cobb com Willy Loman en la representació original de Mort d'un viatjant.

A Lockhart se li van concedir dues estrelles en el Passeig de la Fama de Hollywood, una en el 6307 de Hollywood Boulevard pel seu treball cinematogràfic, i una altra en el 6681 de la mateixa via per la seva activitat televisiva.

Vida personal[modifica]

Lockhart va estar casat amb Kathleen Lockhart, va ser el pare de June Lockhart i avi d'Anne Lockhart.

Gene Lockhart va morir a causa d'un infart agut de miocardi el 1957 a Santa Mónica (Califòrnia). Tenia 65 anys. Va ser enterrat al costat de la seva esposa en el Cementiri de Holy Cross, a Culver City (Califòrnia).

Filmografia[modifica]

Actor[modifica]

Guionista[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gene Lockhart