George Peppard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeorge Peppard

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r octubre 1928 Modifica el valor a Wikidata
Detroit (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 maig 1994 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Los Angeles (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia i càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaMichigan Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Purdue
Carnegie Institute of Technology
Dearborn High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de televisió, actor de teatre, director de cinema, actor de cinema, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1951 Modifica el valor a Wikidata –
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarCos de Marines dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Família
Cònjugevalor desconegut (1954–1964), divorci
Elizabeth Ashley (1966–1972), divorci
Sherry Boucher (1975–1979), divorci
valor desconegut (1984–1986), divorci
valor desconegut (1992–1994), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000577 Allocine: 6952 Rottentomatoes: celebrity/george_peppard Allmovie: p55983 TCM: 150152 IBDB: 55901 TMDB.org: 1933
Musicbrainz: 97dd57d0-eda3-4040-861b-14b942dd9ce7 Find a Grave: 1158 Modifica el valor a Wikidata

George Peppard, (Detroit, Michigan, 1 d'octubre de 1928 - Los Angeles, Califòrnia, 8 de maig de 1994) va ser un actor de cinema i de televisió estatunidenc.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

La seva mare va ser cantant d'òpera i el seu pare constructor. Després d'acabar el col·legi Peppard va realitzar el servei militar en l'artilleria naval. Primer va estudiar enginyeria civil, tot realitzant alhora tota mena de feines, des de taxista, disc-jockey i empleat de banca fins a mecànic de motos. A continuació es va matricular a la universitat de Carnegie Mellon, on va estudiar Belles Arts. Per aquesta època va morir el seu pare, deixant un projecte de construcció inacabat. El jove Peppard el va reprendre i el va finalitzar.

Després dels seus estudis universitaris, Peppard va decidir ser actor i va voler preparar-s'hi, sense confiar en el seu atractiu físic per a tenir èxit. Va estudiar en el prestigiós Actors Studio de Nova York. Acabada la seva formació va començar a treballar en pel·lícules de televisió i en el teatre, fins i tot a Broadway. La seva primera pel·lícula per al cinema la va fer el 1957, en la qual repetia un paper que ja havia interpretat a Broadway.

George Peppard a Esmorzar amb diamants

Carrera artística[modifica]

La seva popularitat va anar en augment en les següents pel·lícules, sobretot quan va intervenir en Esmorzar amb diamants, amb Audrey Hepburn. Les següents pel·lícules també van tenir èxit, especialment The Carpetbaggers, coprotagonitzada per Alan Ladd. Després va començar a estar menys sol·licitat pels productors i els estudis, de manera que va haver d'intervenir en pel·lícules de menor interès.

La sèrie de televisió Banacek, que es va realitzar entre 1972 i 1973, el va convertir per un temps de nou en un actor admirat, però la seva carrera cinematogràfica va continuar sent decadent. El 1978 va debutar a la direcció amb Five Days from Home, pel·lícula que va tenir una bona acollida. No obstant això, Peppard no es va mostrar interessat a repetir l'experiència i es va dedicar principalment a la interpretació de pel·lícules i sèries de televisió. Entre 1983 i 1987 va aconseguir un èxit internacional considerable amb la sèrie The A-Team, en el paper d'Hannibal.

Vida privada[modifica]

Peppard va estar casat en cinc ocasions. La seva segona esposa va ser l'actriu Elizabeth Ashley, amb la qual havia protagonitzat la pel·lícula The Carpetbaggers. Es va casar per última vegada dos anys abans de la seva defunció. Va tenir tres fills, dos del seu primer matrimoni i un del segon. En els últims anys de la seva vida va emmalaltir de càncer de pulmó, que no el feu retirar-se del món del cinema i de la televisió. Va morir a Los Angeles de les complicacions sorgides pel tractament de la seva malaltia.

Filmografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: George Peppard