Georges Sorel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeorges Sorel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 novembre 1847 Modifica el valor a Wikidata
Cherbourg (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 agost 1922 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Boulogne-Billancourt (França) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacemetery of Tenay (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Polytechnique
Collège-lycée Jacques-Decour Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, escriptor, sociòleg, enginyer, sindicalista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Georges Eugène Sorel (Cherbourg, 2 de novembre del 1847 - Boulogne, 29 d'agost del 1922) va ser un filòsof i sindicalista revolucionari francès. Era enginyer de formació, i pro-Dreyfus.

Ideari[modifica]

Sorel influí en els sindicalistes nacionalistes italians com Vilfredo Pareto i Benedetto Croce que al seu torn van ser l'origen del feixisme italià.

Abans d'abraçar el marxisme ortodox havia estat monàrquic i tradicionalista i de fet en la seva obra continuà en part exposant punt de vista conservadors i es pot considerar un marxista molt heterodox criticant o refusant aspectes com el materialisme històric i l'internacionalisme proletari a més de no considerar una veritat científica al pensament de Marx.

Sorel es mostrà favorable a l'anarcocol·lectivisme de Mikhaïl Bakunin. Com Proudhon, va veure el socialisme en primer lloc com una qüestió moral. Molt influenciat per Henri Bergson i les seves crítiques tant al materialisme científic com a l'obra de Nietzsche.

Sorel era un marxista voluntarista i no creia que la revolució fos inevitable sinó que recolzava l'acció directa i les vagues, boicots i sabotatges. Per a Sorel era molt important presentar un mite per tal que les masses entressin en una acció concertada i aquesta idea va ser portada a terme pel feixisme de principi de segle xx.

Pensava, seguint la tradició francesa jacobina, que només a través de la força es podien canviar les situacions. Lloà Charles Maurras, Action Française, Lenin i Mussolini per l'atac que feien a la democràcia burgesa.

A Sorel se'l pot considerar com d'idees dretanes o esquerranes i fins i tot en la seva opció per les vagues revolucionàries han influït en l'anarcosindicalisme.

Obres[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Georges Sorel