Gibberel·lina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Giberel·lina)

Gibberel·lina (GAs) és el nom de diverses fitohormones que regulen el creixement i influeixen en diversos processos de desenvolupament biològics, incloent-hi l'allargament de la tija, la germinació, la dormició, la floració, l'expressió del sexe i la senescència de fulles i fruits.[1]

La gibberel·lina es va reconèixer l'any 1926 per primera vegada al Japó pel científic, Eiichi Kurosawa, que estudiava una malaltia fúngica de l'arròs.[1][2] Va ser aïllada el 1935 per Teijiro Yabuta, de fongs que produïen la malaltia anomenats Gibberella fujikuroi proporcionats per Kurosawa.[1] Yabuta li donà el nom de gibberel·lina.[1]

L'interès per la gibberel·lina fora del Japó començà en acabar la Segona Guerra Mundial. De seguida es van veure les possibilitats agronòmiques d'aquestes substàncies i cap a principi de la dècada de 1960 ja s'aplicaven a conreus com el raïm per produir-ne sense llavors.

Química[modifica]

Són àcids diterpenoides sintetitzats en plastidis i modificats en el reticle endoplasmàtic.[3]

Les gibberel·lines s'anomenen GA1....GAn en l'ordre en què van ser descobertes. l'àcid gibberèl·lic, que va ser la tercera gibberel·lina amb una estructura coneguda, s'anomena GA3.

Cap al 2003, hi havia unes 126 gibberel·lines identificades de plantes, fongs, i bacteris.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gibberel·lina
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Gibberellins: A Short History, de https://agrikaido.com/plant-hormones/, the home since 2003 de la website desenvolupada per Long Ashton Research Station.
  2. Phytohormones (Plant Hormones) and other Growth Regulators: Gibberellin Arxivat 2005-03-20 a Wayback Machine., website de la Universitat d'Hamburg.
  3. Campbell, Neil A.; Reece, Jane B. Biology. 6a. San Francisco: Benjamin Cummings, 2002.