Gilles Deleuze

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gilles Deleuze
Gilles Deleuze in 1987.png
Gilles Deleuze
Filosofia occidental Filosofia contemporània del segle XX
Naixement: 18 de gener de 1925
París, França
Mort: 4 de novembre de 1995 (als 70 anys)
París, França
Escola/tradició filosòfica: filosofia continental, empirisme, postmodernisme
Idees destacades: esquizoanàlisi, pla d'immanència, cos sense òrgans, desterritorialització, línia de fuga, rizoma, afecte, assamblatge.
Influït per: Henri Bergson, Friedrich Nietzsche, Baruch Spinoza, Gottfried Leibniz, David Hume, Immanuel Kant, Sigmund Freud, Karl Marx, Marcel Proust, Jacques Lacan, Lewis Carroll, Jean Wahl
Influí a: Michel Foucault, Kathy Acker, Eric Alliez, Alexander Bard, Manuel de Landa, Michael Hardt, Pierre Klossowski, Guy Hocquenghem, Jean-Jacques Lecercle, Brian Massumi, Antonio Negri, Lewis Call, Félix Guattari
Vegeu el Portal:Filosofia

Gilles Deleuze (París, 1925 - 1995), fou un filòsof francès. Entre 1944 i 1948, va cursar els seus estudis de filosofia a La Sorbona. Alguns dels seus professors van ser Ferdinand Alquié, Georges Canguilhem, Maurice de Gandillac i Jean Hippolyte. Després de finalitzar els seus estudis el 1948, es va consagrar a realitzar una sèrie de monografies sobre alguns filòsofs (Kant, Spinoza, Nietzsche, Bergson), els quals, malgrat el seu eminent valor didàctic, contenen les primeres formes de consolidació del seu propi pensament intel·lectual.

Aquest pensament es configura plenament amb la publicació de Diferència i repetició i Lògica del sentit, el primer de 1968 i el segon de 1969. També en 1969, coneix a Félix Guattari, un psicoanalista heterodox, amb el qual començarà una llarga i fructífera col·laboració, que cristal·litzarà en els dos volums de Capitalisme i esquizofrènia: L'Anti-Èdip i Mil altiplans. Arran d'aquesta col·laboració és que apareix la famosa declaració de Deleuze en la qual s'estableix que "El que defineix un sistema polític és el camí pel qual la seva societat ha transitat”.

A més de les seves obres de relectura del treball d'altres filòsofs, Deleuze va escriure també sobre escriptors (Kafka, Alfred Jarry, Proust, Sacher-Masoch) i sobre el cinema. Gilles Deleuze es retirarà de la vida universitària el 1987.

«Un dia, el segle serà deleuzià», va ser l'expressió de Michel Foucault en relació a un filòsof que va marcar profundament el pensament de la segona meitat del segle XX. «La filosofia és l'art de formar, d'inventar, de fabricar els conceptes», dirà el propi Deleuze en Qu'est-ce que la philosophie? (Què és la filosofia?).

En els seus últims anys de vida, Deleuze va sofrir d'una greu insuficiència respiratòria. Es va llevar la vida el 4 de novembre de 1995 llançant-se al buit per una finestra del seu apartament en la Avenue Niel.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gilles Deleuze