Ginkgo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGinkgo
Ginkgo Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
199,6 Ma-0 Ma
Juràssic[1] a recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseGinkgoopsida
FamíliaGinkgoaceae
GènereGinkgo Modifica el valor a Wikidata
L., 1771
Nomenclatura
Sinònims
Salisburia Sm.[2]
Espècies
G. adiantoides

G. apodes
G. biloba
G. cranei
G. digitata
G. dissecta
G. gardneri
G. ginkgoidea
G. huolinhensis
G. huttonii

G. yimaensis

El ginkgo (Ginkgo) és un gènere de gimnospermes de la divisió Ginkgophyta del qual només en queda una espècie, Ginkgo biloba.[3]

El terme Ginkgo s'empra per a classificar les plantes que tenen més de quatre nervadures per segment, en tant que el Baiera s'empra per als que en tenen menys de dos.

El ginkgo modern és un fòssil vivent, amb fòssils clarament propers a ell del període permià, fa 270 milions d'anys. Es van estendre i diversificar per tota Lauràsia durant el Juràssic mitjà i el Cretaci i començà a escassejar a partir d'aleshores. Fins al Paleocè, el Ginkgo adiantoides era l'única espècie que hi restava i, al final del Plistocè, els fòssils de ginkgo desaparegueren de tots els registres, a excepció d'una petita zona de la Xina central, on ha sobreviscut l'espècie moderna.

Referències[modifica]

  1. Taylor, Thomas N.; Edith L. Taylor. The Biology and Evolution of Fossil Plants. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall, 1993, p. 138, 197. ISBN 0-13-651589-4. 
  2. «Genus: Ginkgo L.». Germplasm Resources Information Network (GRIN). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Beltsville Area. Arxivat de l'original el 2008-12-20. [Consulta: 26 març 2008]. "Illegal and superfluous name (Vienna ICBN Art. 52) for Ginkgo L."
  3. «BioLib: Biological library». [Consulta: 25 gener 2023].

Enllaços externs[modifica]