Giorgio Strehler

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Giorgio Strehler (Barcola, Itàlia, 14 d'agost de 1921 — Lugano, Suïssa, 25 de desembre de 1997) va ser un actor i director de teatre italià.

Va fundar el 1947, al costat de Paolo Grassi, el Piccolo Teatro di Milano, constituït en un centre important de la direcció teatral moderna. Strehler va estar fortament unit al desenvolupament del teatre polític i va ser qui va difondre Bertolt Brecht a Itàlia.

L'objectiu del "Piccolo Teatro" era ser un teatre popular i ideològicament oposat al moviment feixista. Van innovar en el repertori i en l'estil d'interpretació. Stheler va fer sis versions diferents d'"Arlequí servidor de dos amos" de Carlo Goldoni, versions que van obtenir gran fama, la primera el 1948. Totes les següents posades en escena s'anaven despullant progressivament fins a acabar sent teatre pur.

El teatre era el centre de la seva vida; tot i això, diverses vegades va renunciar al seu càrrec, en protesta pel suport molt escàs de l'Estat a les necessitats artístiques del teatre. Strehler va dir alguna vegada que "la vida del Piccolo ha estat i és un continu risc. Risc de morir en cada espectacle. Hem treballat i vam treballar sense xarxa. Sempre. Per a nosaltres cada estrena ha estat una agonia i ha suposat el risc d'haver de tancar el teló per a sempre".