Llista d'unitats de massa d'Assíria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Giru)

Aquesta és una llista de les unitats de pes emprades a l'antiga Assíria.

Biltu[modifica]

Biltu (talent) era una unitat de pes assíria equivalent a 30 kg de metall. Estava dividida en 60 mines i 3.600 sicles.

Bitqu[modifica]

Bitqu (tall) era una divisió de la unitat de pes assíria anomenada sicle (1 sicle = 8 bitqu) i era equivalent a 1,04 grams

Giru[modifica]

Giru (quirat) era una divisió de la unitat de pes d'origen assiri anomenada sicle (1 sicle = 24 giru) i era equivalent a 0,35 grams.

Halluru[modifica]

Halluru (cigró) era una divisió de la unitat de pes d'origen assiri anomenada sicle (1 sicle = 40 halluru) i era equivalent a 0,21 grams.

Mahat[modifica]

Mahat (gra) era una divisió de la unitat de pes d'origen assiri anomenada sicle (1 sicle = 12 mahat) i era equivalent a 0,69 grams.

Manu[modifica]

Manu (mina) era una unitat de pes de l'Orient Mitjà. A Assíria era equivalent a mig quilo i estava dividida en 60 sicles.

Sicle[modifica]

El sicle (de l'hebreu שקל, sheqel, a través del llatí siclus) era una antiga unitat per mesurar els pesos usada a l'Orient Mitjà (Palestina) i a Mesopotàmia (Assíria i Babilònia), que corresponia al dàric persa.

Uttetu[modifica]

Uttetu (civada de moresc) era una divisió de la unitat de pes d'origen assiri anomenada sicle (1 sicle = 180 uttetu) i era equivalent a 0,0463 grams.

Zuzu[modifica]

Zuzu (paraula que vol dir divisió) era la meitat d'un sicle, unitat de pes assíria i babilònia. Un zuzu equivalia a 4,17 grams.