Giulio Cesare

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Juli Cèsar
Títol original: Giulio Cesare
Llengua original: italià
Gènere: opera seria
Música: {{{compositor}}}
Llibret: Nicola Francesco Haym
Font literària: fonts històriques clàssiques
Actes: tres actes
Estrena: 20 de febrer de 1724
Teatre: King's Theatre de Londres
Estrena al Liceu: 1964 (estrena a Espanya)
Personatges:

Giulio Cesare és una òpera italiana composta per Georg Friedrich Händel (HWV 17). El llibret és obra de Nicola Francesco Haym i es basa molt lliurement en l'arribada de Juli Cèsar a Alexandria després de la batalla d'Actium i la seva relació amb Cleòpatra.

L'òpera s'estrenà al King's Theater de Haymarket, a Londres, el 20 de febrer de 1724, amb la famosa soprano Francesca Cuzzoni i el castrato Francesco Bernardi Senesino i fou un èxit immediat, un dels més grans de Händel. En vida del compositor es tornà a representar a les temporades de 1725, 1730 i 1732; també es representà a París, Hamburg i Braunschweig. Com la majoria d'òperes de Händel, Giulio Cesare caigué en l'oblit durant el segle XIX i no fou fins al 1922 que es tornà a representar a Göttingen. Amb la recuperació de la música barroca a partir dels anys 1950, s'ha convertit en una de les òperes més populars de Händel.

Els papers principals de Giulio Cesare, Sesto i Ptolomeo foren escrits per a castrati. Actualment aquests papers s'acostumen a donar a contralts o contratenors, tot i que a vegades Giulio Cesare es transposa per a baríton. Es considera una de les millors òperes de Händel i de tot el repertori clàssic, que destaca per les seves parts vocals, de gran profunditat. És l'exemple més significatiu de l'ideal heroic i de demostració efectiva de tot l'art i l'experiència que Händel havia acumulat fins llavors.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]