Gneis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:19, 24 maig 2016 amb l'última edició de Metralleta95 (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

El gneis és una roca metamòrfica que es pot formar a partir de roques sedimentàries (paragneis) o de roques plutòniques, com el granit (ortogneis). Aflora en muntanyes de Catalunya com ara el Pirineu. Està constituït per cristalls de quars, de feldspats i de miques, que formen una alternació característica de bandes clares i fosques, a vegades amb presència d'uns cristalls nodulars de feldspat "atrapats" entre les diferents bandes, els característics "ulls" del gneis. L'aflorament de roca probablement més antic que hi ha al nostre planeta és el gneis acasta.

Aplicacions

El gneis es fa servir, sobretot, en la construcció, per fer teules, graons i llambordes, i, tradicionalment, per a la maçoneria, entre d'altres. És una roca amb un escàs aprofitament econòmic, excepte algunes varietats que s'utilitzen com a roques ornamentals.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gneis