Goldbekkanal

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:31, 1 juny 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de geografia físicaGoldbekkanal
Imatge
TipusCanal Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaHamburg (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 35′ 28″ N, 10° 01′ 50″ E / 53.591°N,10.03044°E / 53.591; 10.03044
Dades i xifres
Resclosa0
Mida2,6 (longitud) km
Desnivell0

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina El Goldbek, Goldbekkanal o canal del Goldbek és un antic afluent de l'Alster a l'estat d'Hamburg (Alemanya). D'oest a est, connecta el Rondeelkanal amb el Barmbeker Stichkanal. Segons la llei sobre la classificació de les aigües superiors de l'estat d'Hamburg, és un curs d'aigua de primera categoria i doncs accessible al públic.[1]

Detall del mapa del 1867; es veu el llac de l'Alster, l'Osterbek, el Mühlenkamp i l'alet del llac que és probablement el desembocaduradel Goldbek[2]

És l'única via navegable del centre de la ciutat als marges del qual va mantenir-se un activitat industrial de construcció i manteniment de barques, tot i que la majoria de les fabriques van desplaçar-se o ja no utilitzen el canal pel transport. Altres companyies, com la Schülke & Mayr, coneguda pel desinfectant Lysol, van preferir polígons industrials moderns. La fàbrica Schülze i Mayr a les vores del canal va transformar-se en centre cultural: el Goldbekhaus. Al seu extrem oriental, a l'antic Port del Stadtpark, es va crear un centre lleure amb bar i restaurant.

Del traçat del riu que va donar el seu nom al canal, no es troba gairebé res avui. A les mapes anteriors a la urbanització del barri de Winterhude per Adolph Sierich,[3] hom pot inferir l'aiguabarreig del rierol a l'aleta septentrional del llac del Außenalster, però no hi ha indicacions precisos. Sierich va canalitzar el tram des de l'Alster fins a l'aiguabarreig amb el canal del Mühlenkamp, per a desguassar el terra i permetre la construcció de cases. La canalització del tram des del Mühlenkampt fins a Barmbek va fer-se el 1913, per a satisfer les necessitats de la indústria.

El nom prové del mot Gol que significa aigua llord, més tard va transformar-se per etimologia popular en Gold o or.[4]

Galeria

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Goldbekkanal
  1. Hamburgisches Wassergesetz (HWaG) (Llei sobre la classificació de les aigües superiors)
  2. F.H. Kurtze, Topographische Charte des Freistaates Hamburg, Hamburg, Carl Gassmann, 1867
  3. G. Pakschies, Der Mann mit der goldenen Hand, a l’Hamburger Abendblatt, Hamburg, 17 de maig de 1989, (traducció: L’home amb la mà d’or) (alemany)
  4. Hans Bahlow, citat per Josef Nyáry, Idylle pur am Goldbekkanal, Hamburger Abendblatt, Hamburg, 14 d’agost de 2006 (traducció: Idil·li al canal del Goldbek), (alemany)