Golf d'Alaska

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGolf d'Alaska
(en) Gulf of Alaska Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusGolf Modifica el valor a Wikidata
Part deoceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaAlaska (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Map
 57° N, 144° O / 57°N,144°O / 57; -144
Limita ambSitka Modifica el valor a Wikidata
Afluent

El Golf d'Alaska és un braç corbat de l'oceà Pacífic a la costa sud d'Alaska. Es troba entre la península d'Alaska i l'illa Kodiak a l'oest, i l'arxipèlag d'Alexander a l'est, on es troba el Parc i Reserva Nacional Glacier Bay.

A la riba del golf hi ha una barreja de boscos, muntanyes i glaceres. Les glaceres més grans d'Alaska van a morir en aquest golf, com la glacera de Malaspina i la glacera de Bering. La costa és profundament accidentada, amb profundes entrades, com la badia de Cook, l'estret del Príncep Guillem, la badia de Yakutat i el Cross Sound.

Meteorològicament, el golf és un continu generador de tempestes que es mouen cap al sud recorrent la costa de la Colúmbia Britànica, Washington, i Oregon. La majoria de les pluges estacionals del Nord-oest del Pacífic provenen del golf d'Alaska. El principal corrent d'aigua marina és el corrent d'Alaska. La badia de Lituya és l'indret on s'ha registrat el major tsunami en temps històrics.[1]

Meteorologia[modifica]

El Golf és un gran generador de tempestes.[2] A més d’abocar grans quantitats de neu i gel al sud d’Alaska, donant lloc a algunes de les concentracions més grans al sud del cercle polar àrtic, moltes de les tempestes es desplacen cap al sud al llarg de les costes de la Columbia Britànica, Washington, Oregon i al sud fins al sud Califòrnia (principalment durant els esdeveniments d'El Niño). Gran part de les precipitacions i nevades estacionals al Pacífic nord-oest i sud-oest dels Estats Units provenen del golf d’Alaska.

Ecologia[modifica]

El Golf d'Alaska es considera de classe I, ecosistema altament productiu (més de 300 grams de carboni per metre quadrat a l'any).[3]

S'hi poden trobar molts coralls d'aigües profundes. La Primnoa pacifica ha contribuït a etiquetar la zona com a hàbitat d'especial preocupació.[4] El P. pacifica és un corall d'aigües profundes que al golf d'Alaska es troba entre 150 i 900 metres de profunditat.[5]

Delimitació de la IHO[modifica]

La màxima autoritat internacional en matèria de delimitació de mars a efectes de navegació marítima, l'Organització Hidrogràfica Internacional («International Hydrographic Organization», IHO), considera el golf d'Alaska com un mar. En la seva publicació «Limits of oceans and seas» (3a edició de 1953), li assigna el número d'identificació 58 i el defineix de la forma sigüent:

« Al nord. La costa d'Alaska.
Al sud. Una línia traçada des del cap de Spencer, el límit nord de [les Aigües costaneres del sud-est d'Alaska i la Colúmbia Britànica, a punta Kabuch, el límit sud-est [del mar de Bering], de tal manera que totes les illes adjacents estan incloses al golf d'Alaska.
»
Limits of oceans and seas, pàg. 34.[6]

Illes[modifica]

Referències[modifica]

  1. Leonard, L J; Rogers, G C; Hyndman, R D. «Open File 6552». A: Geological Survey of Canada. Natural Resources Canada, 2010, p. 248. 
  2. United States. Congress. Senate. Hearings. U.S. Government Printing Office, 1951, p. 6-PA90 [Consulta: 25 agost 2021]. 
  3. Hogan, C. Michael «Gulf of Alaska. Topic ed. P.Saundry. Ed.-in-chief C.J.Cleveland. Encyclopedia of Earth». National council for Science and the Environment, 2011 [Consulta: 13 juny 2013].
  4. Stone Robert P, Shotwell S Kalei. «State of deep coral ecosystems in the Alaska Region: Gulf of Alaska, Bering Sea and the Aleutian Islands». In: Lumsden SE et al., eds. The State of Deep Coral Ecosystems of the United States. NOAA Technical Memorandum CRCP-3. Silver Spring, MD, 2007, pàg. 65–108 [Consulta: 13 juny 2013].
  5. Waller, RG; Stone, RP; Mondragon, J; Clark, CE «Reproduction of Red Tree Corals in the Southeastern Alaskan Fjords: Implications for Conservation and Population Turnover». In: Pollock NW, ed. Diving for Science 2011. Proceedings of the American Academy of Underwater Sciences 30th Symposium. Dauphin Island, AL: AAUS; 2011., 2011. Arxivat de l'original el 2013-12-13 [Consulta: 13 juny 2013]. Arxivat 2013-12-13 a Wayback Machine.
  6. En línia a «International Hydrographic Organization» (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Golf d'Alaska