Granat (mineral)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Granat

Granat
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química Mg3 Al2 (SiO)4; Fe3 Al2 (SiO4)3 i
Mn3 Al2 (SiO4)3
Propietats fisicoquímiques:

El granat és un terme que s'utilitza per designar diversos minerals constituïts per barreges isomorfes de nesosilicats, de composició química variable, que responen a una mateixa fórmula (SiO4)3X3Y2, on X representa metalls enllaçats amb una valència dos (ferro, calci, manganès o magnesi) i Y a metalls de valència tres (alumini, ferro o crom). Comprèn diferents espècies, com almandina, pirop, espessartita, grossulària, andradita i uvarovita.[1]

El granat és d'un color vermell fosc o granat. Existeixen dos coneguts tipus de granats: granat almadí, de color vermell brillant o violeta i molt apreciat en joieria, i el granat de Bohemia, de color vinós.

Propietats[modifica | modifica el codi]

Granat (andradita)
Granat pulit i tallat.

Tenen un esclat de vidre o de resina, una duresa d'entre 7'0 i 7'5; i una densitat compresa entre 3'6 i 4'3.[1]

Estructura[modifica | modifica el codi]

L'estructura d'aquest mineral, és molt complexa, i consisteix, bàsicament, en tetraedres aïllats de SiO4, amb cations divalents en coordinació 4 (tetraèdrica) i cations trivalents en coordinació 6. La forma cristal·lina més freqüent és la icositetraedra.

Els granats apareixen en forma de cristalls aïllats i incluits. El pes, varia segons la composició, entre 3,5 i 4,3 i la duresa és 6,5-7,5. El color també depèn de la composició. Els més freqüents són el vermell fosc, i el violeta. També existeixen en verd, negre o groc. L'índex de refracció, és elevat (1,71-1,90). Són bastant inmunes als àcids, però es descomponen totalment en carbonats alcalins fosos. Els granats són minerals petrogràfics, molt freqüents en roques metamòrfiques.

Usos[modifica | modifica el codi]

Els granats són utilitzats com a abrasius, i els exemplars transparents, en joieria.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Granat (mineral)
  1. 1,0 1,1 1,2 Granat Enciclopèdia Catalana