Grigor II Mamikonian

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGrigor II Mamikonian
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Mort748 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà, cap militar Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep d'Armènia (748 (Gregorià)–748 (Gregorià))
Príncep d'Armènia (745 (Gregorià)–746 (Gregorià)) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaMamikonian Modifica el valor a Wikidata
PareHrahat Mamikonian (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansMuixel IV Mamikonian i Muixel III Mamikonian Modifica el valor a Wikidata

Grigor II Mamikonian fou patrici i generalissim d'Armènia del 744 o 745 fins al 745 o 746.

En ser nomenat patrici d'Armènia Aixot II Bagratuní, Grigor i David Mamikonian, que volien el càrrec per la seva família, es van revoltar però el governador Marwan ben Muhammad els va fer detenir i el va enviar a Damasc d'eon se'ls va enviar deportats al Iemen.

El 744 el governador Marwan va sortir del país i els germans Grigor i David Mamikonian es van escapar del Iemen i van tornar als seus dominis on es van revoltar contra Aixot II. El governador àrab Ishak ben Muslim va intentar posar fi a la lluita però no ho va aconseguir.

Aixot va estar a punt de ser sorprès en una emboscada de la qual va escapar però va perdre els seus tresors. Aixot va deixar a la seva família a la fortalesa de Dariunq i es va traslladar a Damasc a demanar justícia al Califa Merwan o Marwan II.

Al deixar el país Grigor II Mamikonian va obtenir d'Ishak el càrrec de patrici dels nakharark i comandant de l'exèrcit armeni.

Aixot fou ben rebut pel califa que va ordenar tallar les mans i peus i estrangular a un dels germans Mamikonian (David) ordre que fou executada ràpidament per Ishak. Aixot fou enviat a Armènia altre cop ple d'honors i regals i Grigor Mamikonian va rebre l'ordre de reconèixer al seu rival i ser-li fidel.

Vers el 750 els Bagratuní ja havien desposseït als Mamikonian, als que van confiscar Beznunik (amb Khelat) i Taron (amb Mouch i Bitlis).

El 750 els omeies foren enderrocats. Aixot, que restava lleial, va intentar resistir. Els nakharark van formar una Santa Lliga i es van declarar en rebel·lió general. L'exèrcit insurgent es va traslladar a Taiq prop de la frontera romana d'Orient, ja que esperaven ajuda de l'emperador Constantí V. Aixot, que volia sotmestré's als abbàssides, va haver de seguir la rebel·lió però la va abandonar aviat i va tornar al Bagrevand, però a la tornada va caure en una emboscada de Grigor II Mamikonian, que el va fer cegar (750).

Després Grigor es va retirar a Teodosiòpolis (Erzurum) a la frontera romana d'Orient, però va morir poc després. La direcció de la rebel·lió va passar a son germà Muixel III Mamikonian.