Groc vermell blau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaGroc vermell blau
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorVassili Kandinski
Creació1925
Mètode de fabricaciópintura a l'oli
Mida127 (Alçada) × 200 (Amplada) cm
Col·leccióCentre Georges Pompidou, París
Catalogació
Número d'inventariAM 1976-856 Modifica el valor a Wikidata

Groc vermell blau és un quadre del pintor rus Vassili Kandinski pintat el 1925.[1] Està exposat al Museu Nacional d'Art Modern de París i és el quadre més representatiu de l'etapa Bauhaus de Kandinski.[2]

Descripció[modifica]

La tela sobre la qual està pintat el quadre és un rectangle auri, és a dir, un rectangle els costats diferents del qual tenen una proporció aproximada igual al nombre auri, contrastant amb els formats més reduïts del període Bauhaus.

El quadre mostra dues parts en contraposició: a mà esquerra, línies geomètriques; a mà dreta, formes lliures. I entremig agafen protagonisme els tres colors primaris, d'esquerra a dreta: un rectangle groc, una creu vermella, un cercle blau. El contrast també es veu en els colors: el groc és lluminós, lleuger, amb línies negres i rectes i està delimitat per un fons pàl·lid envoltat de blau violaci produint la sensació d'un cel. D'altra banda, a la part dreta del quadre, el cercle blau està limitat per un fons groc clar, marcat per una línia serpentina negra de gruix variable.

Anàlisi[modifica]

Una interpretació és l'equilibri en els elements: el colors groguencs càlids evocarien el sol mentre que les gammes fredes dels blaus mostren l'obscura rodonesa lunar. A més, el sol queda reforçat per unes línies obliqües que surten del centre com si fossin rajos de sol, i de la lluna s'escapen una multitud de formes: superfícies que se superposen en transparència.

També s'interpreta com el combat d'allò humà amb allò inorgànic,[1] del sol i la lluna, de Sant Jordi i el drac.[3]

Notes[modifica]

  1. ^ a En el sentit de 'mancat d'organització'.

Referències[modifica]

  1. Düchting, Hajo. Kandinksy (en alemany). Colònia, Alemanya: Taschen, 1990, p. 75. ISBN 978-3-8228-6360-2. 
  2. «Kandinsky Jaune Rouge Bleu» (en francès). Centre Pompidou. [Consulta: 27 abril 2015].
  3. «Jaune-Rouge-Bleu» (en francès). Ciné-Club de Caen. [Consulta: 27 abril 2015].